enyves szurokszegfű

Az enyves szurokszegfű (Silene viscaria) bemutatása, gondozása

enyves szurokszegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

Az enyves szurokszegfű vagy balkáni enyvesszegfű (Silene viscaria; Lychnis viscaria) közepesen magas évelő növény, mely évelőágyásba és sziklakertbe ültethető. Érdekessége, hogy szára ragacsos innen ered a magyar elnevezése.

Levélzete fűcsomóra emlékeztet, a levelek fölé magasodó vékony virágszáron nyílik magenta színű virágokból álló bugavirágzata. Tavasz végén, valamint nyár elején pompázó virágait a pillangók is előszeretettel látogatják.

Az enyves szurokszegfű napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, kissé nyirkos talajban fejlődik legszebben. A gyengébb minőségű talajokat is tolerálja, túlságosan kötött talajba viszont ne ültessük, vagy javítsuk fel a talajt ültetés előtt, mivel a pangó vizet rosszul tűri.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül időnként a levéltetvek károsítják. Szaporítani tőosztással, dugványozással és magról is lehet, utóbbi csak az alapfaj esetében lehetséges. Az enyves szurokszegfű jó önvető képességű növény, ha megfelelő körülmények között tartjuk, elszórja magjait.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők