eperfa

Az eperfa bemutatása, gondozása

eperfa

Kép forrása: Pixabay.com

Az eperfa (Morus alba) Kína területén őshonos nagytermetű, terebélyes lombkoronájú lombhullató fa, mely kb. 10-15 méteres magasságot ér el. Eredeti élőhelyén nem díszfaként, hanem a selyemhernyók táplálására ültették.

Magyarországon díszfaként ültetjük az alapfajt, valamint csüngő ágrendszerű kistermetű változatát is (Morus alba ’Pendula’).  Parkokban is gyakran találkozhatunk vele, de utcafronti faként is telepítik időnként. Utóbbi esetben számolni kell vele, hogy termése lepotyog, ez zavaró lehet.

Levélzetét látványos, nagyméretű, karéjos levelek alkotják. Virágai nem túl feltűnők, annál inkább emberi fogyasztásra is alkalmas, ízletes szederre emlékeztető termései, melyet a madarak is előszeretettel fogyasztanak!

eperfa

Kép forrása: Pixabay.com

Az eperfa sokoldalúan felhasználható növény, törzses faként, bokros alakban szoliterként, valamint sövényként is látványos dísze lehet kertünknek.

Az eperfa jó várostűrő képességű átlagos igényű fa, jól bírja, a városok szennyezet levegőjét is. Napos, világos és félárnyékos helyen egyaránt jól boldogul.

Legszebben jó vízgazdálkodású, mélyrétegű talajba ültetve fejlődik, de jól alkalmazkodik más talajtípusokhoz is. Bár tolerálja a szárazságot, aszályos időszakokban meghálálja az öntözést.

A fiatal eperfa koronaalakító metszést igényel, később nem feltétlenül kell metszeni, de érdemes a hajtásrendszerét kordában tartani erős sarjképzési hajlama miatt.

Kártevők közül az eperfa-pajzstetű és az amerikai fehér szövőlepke károsíthatja.

Az eperfa ültetése

eperfa

Kép forrása: Pixabay.com

A konténeres kiszerelésű eperfa a fagymentes időszakokat leszámítva az év bármely hónapjában ültethető. A megfelelő ültetési hely kiválasztása után készítsük elő az ültető gödröt.

A talajt mozgassuk át, majd pedig ássunk egy akkora gödröt, amely kétszer olyan mély és széles, mint a növény konténere, így elegendő helye lesz a gyökérzetnek a terjeszkedéshez.

eperfa

Kép forrása: Pixabay.com

A talajt az ültetést megelőzően érdemes feljavítani virágföldkeverékkel, a gödör aljába pedig kerüljön egy réteg szerves trágya is. A tápanyag réteg ne érintkezzen közvetlenül a gyökérzettel, takarjuk be vékony réteg földdel.

Helyezzük a csemetét egyeneses a gödörbe, úgy hogy az oltási pont a fölfelszín felett helyezkedjen el. A gödör feltöltése után, alaposan öntözzük be az eperfa csemetét, és később se feledkezzünk el az öntözésről.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert