Örökzöldek

Az erdei borostyán (Hedera helix) gondozása

borostyán
Kép forrása: Pixabay.com

Az erdei borostyán (Hedera helix) bemutatása, gondozása

borostyán

Kép forrása: Pixabay.com

Az erdei borostyán (Hedera helix) kúszó növekedésű, örökzöld növény, mely Európa nagy részén, valamint Délnyugat-Ázsiában is őshonos.

Kiválóan alkalmas kerítések, épületek, fák, befuttatására, valamint talajtakaró növényként is megállja a helyét, mivel támaszték híján a talajt fedi be.

Levélzetét karéjos levelek alkotják, melyek a fajtától függően egyszínű zöldek, valamint többszínű, mintásak is lehetnek. Ernyős virágzata kicsi, zöldessárga virágokból áll, melyek késő nyáron és kora ősszel nyílnak.

Virágai nektárban gazdagok, méheket és más rovarokat vonzanak a kertbe. A virágzást követően fejlődnek ki sötétkék bogyós termései.

A kertészetek kínálatában a borostyán számos fajtájával találkozhatunk, az alábbi fajtákat vásárolhatjuk meg a leggyakrabban:

  • Hedera helix ‘Arborescens’: levélzetét sötétzöld színű, fényes felületű levelek alkotják.
  • Hedera helix ‘Erecta’: különleges külsejű, oszlopos borostyán fajta, hajtásai felfelé állnak. Fényes felületű levelei sötétzöld színűek, szabályos átellenes állásúak.
  • Hedera helix ‘Glacier’: sötétzöld alapon, krém-fehér színnel szegélyezett levelű borostyán fajta.
  • Hedera helix ‘Gold Child’: levelei szürkészöld alapon, sárga színnel szegélyezettek.
  • Hedera helix ‘Goldheart’: levélzetét sötétzöld színű levelek alkotják, a levelek közepe aranysárga színű.
  • Hedera helix ‘Hibernica’: levelei élénkzöld színűek és fényesek.
  • Hedera helix ‘Profesor Seneta’: levélzete nagyméretű, sötétzöld, krém-sárga árnyalattal márványozott levelekből áll.
  • Hedera helix ‘Woerner’: nagyméretű levelei sötétzöld színűek, fényes felületűek.

A borostyán, napostól az árnyékosig bármilyen fekvésbe ültethető, legjobban a félárnyékos helyet szereti. Napos helyen fontos, hogy rendszeresen öntözzük, különösen a szárazabb időszakokban.

Talajok közül legjobban a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag üde talajokat kedveli, de átlagos kerti talajokban is szépen fejlődik.

Növekedése az ültetés évében lassú, később azonban megindul, olyannyira, hogy szükséges lehet metszéssel kordában tartani. Szaporítani nagyon egyszerűen, dugványozással lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Kapcsolódó témák

Comments are closed.