erdei iszalag

Az erdei iszalag (Clematis vitalba) bemutatása, gondozása

erdei iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

Az erdei iszalag (Clematis vitalba) hazánk lombhullató erdeiben is gyakori kúszónövény, mely támaszték mellett akár 10-12m magasra is képes felkúszni, jól használható magas rácsok, vagy száraz fatörzsek befuttatására is.

Levélzetét fényes felületű, zöld színű levelek alkotják, fehér, visszafogott illatú virágai nyáron nyílnak. A virágzást követően alakul ki gömb alakú, tollas termése, mely gyapjúszerű terméscsoporttá áll össze.

Termését az állatok fészkük bélelésére is használják, a növény a méhek számári is táplálékforrást biztosít. Fontos azonban megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező!

erdei iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

Az erdei iszalag, az ellenállóbb iszalag fajok közé tartozik, de a klemátiszokra jellemző Phoma clematidina gomba okozta hajtáshervadás időnként megtámadhatja. A fertőzés jellemző tünete a hajtások elfeketedése és elhalása. A fertőzött növényi részeket távolítsuk el és égessük el.

Törekedjük a megelőzésre, használjunk mindig tiszta metszőollót a növény ápolása során! A másik megelőzési lehetőség, hogy kb. 10-15cm-rel mélyebbre ültessük el a növényt, így ha betegség, kártevők, fagy tesz komoly kárt a föld feletti részekben, akkor a növény újra ki tud hajtani.

erdei iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

Az erdei iszalag világos helyen, mély termőrétegű, lúgos kémhatású talajba ültetve fejlődik legszebben, de átlagos kötöttségű és adottságú kerti talajba is ültethető. Az iszalagok közül az árnyéktűrőbb fajok közé tartozik.

Célszerű úgy ültetni, hogy töve árnyékban maradjon, ne érje tűző nap, ezt megoldhatjuk mulcsozással, vagy talajtakaró növény ültetésével is.

Kora tavasszal célszerű visszametszeni. Szaporítani dugványozással, bujtással, valamint magról lehet. 

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Megyeri Szabolcs Kertészete, Botanikaland, Bálint Gazda

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék