érdeslevelű hortenzia

Az érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera ‘Villosa’) bemutatása, gondozása

érdeslevelű hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

Az érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera ‘Villosa’) nagyobb bokorrá, vagy kisebb fává fejlődő, lassú növekedésű lombhullató cserje, melynek különleges szépsége szoliterként ültetve érvényesül igazán.  A növény bőrirritációt okozhat az arra érzékenyeknél.

A növény fő díszét ernyőszerű bugavirágzata adja, mely fehéres árnyalatú meddő virágokból, valamint kék vagy lila árnyalatú kicsi, termős virágokból áll. Látványos virágai, melyeket a pillangók is nagyon szeretnek látogatni, nyár végén, valamint ősz elején nyílnak. Levélzetét hosszúkás, sötétzöld árnyalatú levelek alkotják.

Az érdeslevelű hortenzia a kerti hortenziánál valamivel ellenállóbb növény. Világos, vagy félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag savas, vagy semleges kémhatású talajba ültetve fejlődik legszebben, meszes talajba ne ültessük.

Az átmeneti szárazságot tolerálja, de a nyári nagy melegben rendszeres öntözést igényel. Lassan növekvő és regenerálódó növény, ezért metszés gyanánt elég csak az elszáradt ágait eltávolítani. A kifejlett növény nagyon jó fagytűrő, a fiatal példányokat érdemes takarással óvni.

Szaporítani dugványozással lehet. Tavasszal és nyáron zölddugvánnyal szaporítható.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék