ezüst akácia

Az ezüst akácia (Acacia dealbata) bemutatása, gondozása

ezüst akácia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Strobilomyces

A különleges megjelenésű, kifejezetten mutatós, emellett pedig illatos ezüst akácia (Acacia dealbata) Tazmániában ás Ausztrália déli részén őshonos, a pillangósvirágúak családjába tartozó növény. A hazai adottságok mellett kertbe kiültetve maximum 4, míg dézsában maximum 2,5 méter magasra növekszik.

Ültetés szabadföldbe

Kertbe való kiültetéséhez, keressünk számára, napos és védett helyet, ilyen lehet például egy déli kitettségű fal melletti szeglet. Azért, hogy a tél beállta előtt megfelelő gyökérzetet fejlesszen, már tavasszal végezzük el kiültetését. A gyökérlabdát be kell áztatni az ültetés előtt.

Az ideális talaj, humuszban viszonylag gazdag, és jó vízelvezető képességű, ebben a talajban készítsünk számára elegendő méretű gödröt. Ha a talaj túlságosan agyagos keverjünk hozzá durva homokot, ha túl homokos, akkor pedig komposztot.

Ültetés cserépbe

Cserépbe való ültetés során a kertbe való ültetésnél írtak szerint válasszunk számára helyet. Fontos, hogy olyan cserepet válasszunk, amelyből távozni tud a felesleges vízmennyiség, ilyen a lyukacsos aljú cserép.

A hideg elleni védekezés részeként, béleljük ki a cserepet légbuborékos fóliával, úgy, hogy a víz továbbra is távozni tudjon az edényből. A cserép aljába kerüljön egy réteg agyaggyöngy.

Ültetőközegként a durva szemcsés homokkal kever ültetőföld alkalmas számára. Ha előkészítettük a cserepet, helyezzük bele a növény gyökérlabdáját, ha az ültetési magasság megfelelő, befedhetjük a maradék földdel. Ha ez megtörtént nyomkodjuk le a földet, majd öntözzük meg az akáciát.

Az ezüst akácia gondozása

Az öntözés során arra figyeljünk, hogy talaja mindig legyen egy kicsit nedves, az öntözés legyen rendszeres. Tápanyag utánpótlást csak módjával végezzünk, kevés tápanyagot adjunk. A fiatal növény mellé érdemes pálcát vagy nádat állítani támasztékként.

Visszametszeni nem szükséges, de megtehetjük. A főhajtás metszése következtében a növény bokorszerűen fejlődik, az 1/3-ra történő visszavágás pedig új oldalágak növekedését eredményezi. Az elfagyott hajtásokat le kell vágni tavasszal.

Az ezüst akácia gondozása télen

Az akácia -5 fokig télálló, az ennél alacsonyabb hőmérséklet már kárt okozhat a növényben. Fiatal növények esetében gondoskodjunk a téliesítésről, ez a növény tövének avarral való befedését, valamint a növény vlies szövetbe való körbetekerését jelenti.

Mivel a növény korán virágzik, ezért, fontos, hogy időben eltávolítsuk a téli védelmet, ez az első rügyek megjelenésének idejére tehető.

A dézsába ültetett példányokat hűvös, de világos helyre kell tenni az első fagyok előtt. Az öntözés legyen rendszeres, de kisebb vízmennyiséggel, mint a többi időszakban, a lényeg, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki.

Ha megszűnt az éjszakai fagyok veszélye, újra kivihető a szabadba. Átültetésre tavasszal kerülhet sor.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Strobilomyces

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények