ezüst tüzérvirág

Az ezüst tüzérvirág (Pilea cadierei) bemutatása, gondozása

ezüst tüzérvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

Az ezüst tüzérvirág, ezüst pilea vagy ezüst üvegcsalán (Pilea cadierei) hazánkban szobanövényként tartott évelő örökzöld növény. A csalánfélék családjába tartozó alacsony termetű növény, eredeti élőhelyén Kína és Vietnám esőerdeiben az aljnövényzet lakója.

Az ezüst tüzérvirág fő díszét levélzete adja, melyet húsos, fényes zöld színű, világos mintás levelek alkotnak. Krémszínű, gömbszerű virágzatát szobanövényként tartva csak ritkán csodálhatjuk meg.

Az ezüst tüzérvirág világos, vagy félárnyékos, kellemesen meleg helyen, párás környezetben fejlődik legszebben. Rendszeres öntözést kíván, földjét tartsuk mindig kissé nyirkosan, télen ritkábban öntözzük.

Az idősebb leveleitől megválik a növény, ez természetes folyamat, nem kell tőle megijedni. Ha tavasszal kicsit visszavágjuk, szebb bokros formát érhetünk el, új hajtások nevelésére ösztönözhetjük.

Betegségekre nem érzékeny, időnként megtámadják a takácsatkák és a pajzstetvek, melyek számára a túlszáraz levegő kimondottan kedvező. Szaporítani dugványozással lehet, a dugványok vízben is meggyökereztethetők.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények