illatos ibolya

Ebben az írásunkban 5 ibolya (Viola) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Illatos ibolya (Viola odorata) bemutatása, gondozása

Az illatos ibolya (Viola odorata), egy aprócska, de közel sem jelentéktelen tavaszi évelő növény. Szív alakú leveleivel, valamint lila, fehér és rózsaszín összetéveszthetetlen, vékony száron nyíló illatos virágaival igazán kedves látvány.

Természetben általában az árnyékos, félárnyékos zugok lakója, erdőkben és kertekben egyaránt találkozhatunk vele, mivel nagyon könnyen szaporodik.

illatos ibolya

Kép forrása: Pixabay.com

Gyakran írjuk a növényekre, hogy könnyen gondozhatók, nem igényelnek sok törődést, az ibolyára ez hatványozottan is igaz. Tápanyagban gazdag, nedves talajban szépen fejlődik.

Ha magától nem bukkant fel kertünkben és ültetni szeretnénk, akkor a természetes környezetéhez hasonló árnyékos, vagy félárnyékos helyet keressünk számára.

Kártevők és betegségek megjelenésétől nem kell tartani. Szaporítani magról és tőosztással is lehet.

2. Amerikai ibolya (Viola sororia) bemutatása, gondozása

amerikai ibolya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Burkhard Mücke

Az amerikai ibolya vagy csíkos ibolya (Viola sororia) alacsony termetű, gyöktörzses évelő növény, mely eredetileg Észak-Amerikából származik, de hazánkban is gyakran találkozhatunk vele. Jól mutat a kert árnyékosabb részeiben más évelők társaságában, például magas, lombhullató fák tövében.

Levélzetét szív alakú, fogazott szélű levelek alkotják. Gyakran csíkokkal, vagy pettyekkel díszített, változatos színekben előforduló kicsi virágai tavasszal nyílnak.

Az amerikai ibolya félárnyékos helyen, nem túl meszes, humuszban gazdag, nyirkos talajban fejlődik legszebben. A számára ideális körülmények között gyorsan terjed a kertben. Nyáron időnként visszahúzódnak levelei a gyöktörzsbe.

Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny. Szaporítani a gyöktörzs osztásával és magról is lehet.

3. Kerti árvácska (Viola × wittrockiana) bemutatása, gondozása

árvácska

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti árvácska (Viola × wittrockiana) alacsony termetű dísznövény, melyet kertekbe, balkonládába, és közterületek virágágyásaiba egyaránt ültetnek. 

Rengeteg színváltozatban elérhető köszönhetően a nemesítők munkájának, a nagyméretű, selymes tapintású virágokkal díszítő kicsi növény. Hosszúkás, fogazott szélű levelei szépen egészítik ki, a harsány virágok látványát.

A kerti árvácska közepesen fény és vízigényes növény. Ültetési helyéül világos, vagy félárnyékos helyet keressünk, ahol a talaj jó vízgazdálkodású és tápanyagokban gazdag. Főleg szárazabb, meleg időben érdemes öntözni, meghálálja, ha rendszeresen mértékkel öntözzük. A virágzási idő meghosszabbítható, ha levágjuk a száraz részeket.

Szaporítani magról lehet. Nevelhetünk palántát télen a lakásban, vagy elvethetjük a magokat nyáron szabadföldbe.

4. Háromszínű árvácska, vadárvácska (Viola tricolor) bemutatása, gondozása

háromszínű árvácska

Kép forrása: Flickr / Szerző: Alejandro Bayer Tamayo / Licence: CC BY-SA 2.0

A háromszínű árvácska vagy vadárvácska (Viola tricolor) az ibolyafélék családjába tartozó rövid életű évelő, vagy egynyári növény. Látványos virága, és alacsony termete miatt, ültethetjük balkonládába, nem tűző napos sziklakertbe, vagy a kert természetes hatású, ligeteket idéző részeibe is.

A hazánkban is honos növény egyes részeit, évszázadok óta gyógyászati célokra is használják. A növény fő díszét tavasszal és nyáron nyíló kék, lila, sárga és fehér virágai adják. Levélzetét tojásdad vagy lándzsa alakú levelek alkotják.

Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk. Tápanyagban gazdag, semleges, vagy kissé savas talajba ültetve, rendszeres, de mérsékelt öntözés mellett fejlődik legszebben. Szereti, ha földje mindig kissé nyirkos.

Betegségek közül a gombás betegségek, kártevők közül a házas és házatlan csigák károsíthatják. Szaporítani magról lehet tavasszal vagy ősszel.

5. Sarkantyús árvácska (Viola calcarata) bemutatása, gondozása

sarkantyús árvácska

Kép forrása: Flickr / Szerző: Andrea Schieber / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A sarkantyús árvácska (Viola calcarata) alacsony termetű, bokros növekedésű évelő növény, amely a Nyugati-Alpokban őshonos. Levélzetét, csipkés szélű, a virágokhoz képest kicsi levelek alkotják. A növény méretéhez képest, nagyméretű, élénk színű virágok vékony száron fejlődnek.

Mutatós virágai tavasz közepétől, nyár elejéig nyílnak. Napos évelőágyakban, sziklakertekben, száraz kőfalakon, valamint szegélyként egyaránt jól mutat.

A sarkantyús árvácska kissé kényes, magas fényigényű, valamint vízigényes növény. Ültetési helyéül világos, vagy tűző napos helyet egyaránt választhatunk.

Bár a napot, és a meleget kedveli, a szárazságot rosszul viseli, ezért főleg a meleg száraz időszakokban, kiemelten oda kell figyelni a megfelelő öntözésre.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Burkhard Mücke; Pixabay.com; Flickr / Szerző: Alejandro Bayer Tamayo / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: Andrea Schieber / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Forrás: Wikipédia – Háromszínű árvácska

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények