ibolyafa

Az ibolyafa (Tibouchina urvilleana) bemutatása, gondozása

ibolyafa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Roland zh

Az ibolyafa vagy hercegnővirág (Tibouchina urvilleana) Brazíliában őshonos örökzöld cserje, melyet intenzív növekedés jellemez. Hazánkban dézsás növényként tartható, ilyen körülmények között nagysága nem haladja meg a két métert.

Az ibolyafa igazán mutatós növény, levelei hosszúkásak, nagyméretűek, erezetük határozott, jól kiegészítik a lila virágok nyújtotta látványt, melyben júliustól kezdődően gyönyörködhetünk. Formája metszéssel alakítható.

Elhelyezés, hőmérséklet

Az ibolyafa fényigényes növény, ezért világos, napos helyet is bátran választhatunk számára. Tápanyagigénye jelentős, ezért ültetőközege semleges vagy savas kémhatású tápanyagban gazdag talaj legyen.

Öntözés

Vízigénye átlagos, ezért rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Ne öntözzük túl, és ne is hagyjuk kiszáradni a földjét. Jó szolgálatot tehet, ha a földjére mulcsot szórunk, ami segít, hogy a talaj lassabban száradjon ki, és ne is melegedjen át túlságosan.

Egyéb tudnivalók

A hercegnővirág, fagyérzékeny növény, emiatt itthon teleltetést igényel, világos, hűvös helyen. Kártevők közül a liszeske, és a tetvek okozhatnak problémát. Szaporítani magvetéssel és zölddugvánnyal lehet tavasszal, valamint később nyáron félfás dugvánnyal.

Védekezés az ibolyafa kártevői ellen

ibolyafa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Roland zh

A levéltetű felismerése és eltávolítása

A levéltetű jelenlétére a deformált valamint ragacsos levelek utalnak. A levéltetvek megjelenésének, különösen kedvez az alacsony páratartalom valamint a huzat. Megelőzésként párásítsunk, és keressünk olyan helyet a növény számára, ahol nincs huzat.

Ha mégis felbukkannak a tetvek, eltávolításukat először kezdjük a növény szappanos vízzel való lemosásával, és csalánkivonat használatával. Ha ez nem használna, akkor vessünk be rovarölő szert.

Viaszos pajzstetű/pajzstetű felismerése és eltávolítása

A viaszos pajzstetvek megjelenésének szintén kedvez az alacsony páratartalom, kerüljük el párásítással! Megjelenésüket torzult növényi részek, valamint a levélen felbukkanó vattaszerű pamacsok jelzik. Eltávolításuk hasonlóan történik, mint a levéltetveké.

Ezen felül, eredményes lehet a levélfényesítő spray használata, valamint a növény, világosabb, hűvösebb helyre történő áthelyezése is. 

A hagyományos pajzstetű a leveleken lévő félgömbszerű kártevőről ismerhető fel. Megjelenésének oka, valamint eltávolításának módja a viaszos pajzstetűével azonos.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Roland zh; Wikipédia / Szerző: Roland zh

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények