burkwood-illatcserje

Bejegyzésünkben 2 illatcserje (Osmanthus) fajt mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Burkwood-illatcserje (Osmanthus x burkwoodii) bemutatása, gondozása

A burkwood-illatcserje (Osmanthus x burkwoodii) hibrid eredetű illatcserje faj, mely örökzöld lombjával, valamint virágaival lehet kertünk dísze.

burkwood-illatcserje

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

Levélzetét ovális alakú, vaskos, enyhén fogazott szélű, sötétzöld színű levelek alkotják. Kellemes illatot árasztó, hófehér, tölcséres virágai tavasszal nagy tömegben nyílnak. Ovális, sötétkék vagy fekete színű termései is van, de ezek ritkán fejlődnek ki.

A burkwood-illatcserje napos, világos, védett helyen, jó vízelvezető, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Az egyéb talajokat is tolerálja, ha azok jó vízelvezető képességűek. Félárnyékos fekvésben is megél, azonban ilyen helyen virágzása sokkal gyérebb.

Kissé fagyérzékeny növény, emiatt fontos, hogy védett helyre ültessük. Átlagos vízigényű növény, a fiatal példányokat rendszeresen kell öntözni, az idősebb, kifejlett növények átvészelik a szárazabb periódusokat.

Ha szeretnénk metszéssel alakítani, azt a virágzást követően tehetjük meg. Nem kötelező metszeni, elég eltávolítani a beteg vagy elhalt hajtásokat. Kártevők és betegségek jellemzően nem károsítják. Szaporítani dugványozással lehet.

2. Változékonylevelű illatcserje (Osmanthus heterophyllus) bemutatása, gondozása

változékonylevelű illatcserje

Kép forrása: Flickr / Szerző: harum.koh / Licence: CC BY-SA 2.0

A változékonylevelű illatcserje (Osmanthus heterophyllus) hazánkban kb. 2 méteres maximális magasságot elérő örökzöld cserje. A változó illatvirág és felemáslevelű illatcserje néven is ismert növény főként levélzetével díszít.

A Kelet-Ázsiában őshonos növény levélzetét a magyal leveleire emlékeztető cakkos, éles szélű levelek alkotják, melyek főleg a fiatal példányokon a bokor alsó részén fejlődnek. Az idősebb példányok, valamint a növény felső részének levelei inkább ovális alakúak.

A levelek színe sötétzöld, de léteznek tarka levelű változatok is. Az ősz második felében, fehér színű kellemes illatú virágokat is, melyet a kékesfekete színű, hamvas termések követnek.

A változékonylevelű illatcserje napos, világos és félárnyékos, védett helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, savas vagy semleges kémhatású talajba ültetve fejlődik legszebben.

Metszést nem igényel, elég csak az elhalt és beteg hajtásokat levágni. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de időnként károsíthatják a pajzstetvek. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens; Flickr / Szerző: harum.koh / Licence: CC BY-SA 2.0

Forrás: Botanikaland – Változékonylevelű illatcserje

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek