illatos díszmogyoró

Az illatos díszmogyoró (Corylopsis glabrescens) bemutatása, gondozása

illatos díszmogyoró

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Denis.prévôt

Az illatos díszmogyoró vagy illatos télimogyoró (Corylopsis glabrescens) kb. 4 méteres maximális magasságot elérő, bokros növekedésű, lombhullató cserje, mely főként télen és tavasszal lehet kertünk látványos dísze.

A Japánban és Koreában őshonos illatos díszmogyoró elsősorban kellemes illatú kénsárga színű fürtvirágzatával díszít. Nagy tömegben nyíló virágai segítenek egy kis színt, vidámságot csempészni a kertbe, a színekben szegény téli, kora tavaszi időszakban.

Levélzetét szíves vállú, ovális, fűrészes szélű, fonákjukon szürke színű levelek alkotják, melyek a virágzást követően hajtanak ki, ősszel időnként sárgás színben játszanak.

Az illatos mogyoró védett fekvésben, savanyú vagy semleges, lazább szerkezetű, tápanyagban gazdag, üde talajba ültetve fejlődik legszebben. A túlságosan kötött, valamint a lúgos talajokat nem szereti.

Napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető, azonban, ha nem félárnyékos helyre ültetjük, gondoskodni kell a rendszeresen öntözésről.

Metszeni nem muszáj, elég a beteg és elhalt ágakat eltávolítani, de ha szeretnénk alakítani, akkor a virágzást követően tegyük. Szaporítani dugványozással és bujtással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Denis.prévôt

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék