illatos lonc

Az illatos lonc (Lonicera fragrantissima) bemutatása, gondozása

illatos lonc

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Zeynel Cebeci

Az illatos lonc (Lonicera fragrantissima) kb. 2,5-3 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely tél végén, valamint tavasz elején nyíló illatos virágaival lehet kertünk igazi dísze.

A Kína keleti területéről származó illatos lonc szürkés árnyalatú hajtásait a lombfakadást megelőzően borítják el a kicsi, tölcsér alakú és kellemes illatot árasztó virágok.

Mindenképpen olyan helyre ültessük, ahol gyönyörködhetünk a látványában a téli, tél végi kissé szürke, ingerszegény időszakban és érezhetjük citrusos illatát. Időnként rózsaszín-piros árnyalatú termést is hoz, melyek a nagyméretű, hegyes végű levelek alatt bújnak meg.

Az illatos lonc viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény. Ültetési helyéül, napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk. Jó vízelvezető képességű, egyéb szempontból átlagos nem túl nedves, kerti talajban is szépen fejlődik.

Az idősebb példányok jól viselik a szárazságot, a fiatal növények rendszeres öntözést igényelnek. Metszéssel a virágzást követően alakítható. Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a tripszek és a levéltetvek támadhatják meg. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Zeynel Cebeci

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék