Dracaena fragrans

Az illatos sárkányfa (Dracaena fragrans) bemutatása

Az illatos dracéna az egyik legnépszerűbb dracéna faj, a kertészeti üzletek rengeteg változatban forgalmazzák. Levelei szélesek és csíkosak, a törzs tetején, látványos levélüstököt formáznak. A különbség az egyes változatok között főként a levelek és a leveleket díszítő csíkok színében van.

A Dracaena fragrans ’Massangeana’ az egyik leggyakrabban forgalmazott változat, a levelek alapszíne világoszöld, míg a levelek közepén húzódó sáv egészen élénk sárgászöld árnyalatú.

A Dracaena fragrans ’Lemon lime’ szintén megtalálható a kertészetek és webshopok kínálatában. A széles levelek közepe zöld színű, míg a levelek szegélye egy széles sávban sárgába hajló, sárgászöld árnyalatú.

Az üzletekben még a Dracaena ‘Golden Coast’, Dracaena fragrans ’Yellow Coast’, Dracaena fragrans ’Surprise’ variánsok fordulnak elő, ezek gondozása megegyezik a legnépszerűbb fajtákéval.

Az illatos sárkányfa (Dracaena fragrans) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Az illatos sárkányfa világos, vagy félárnyékos helyen érzi igazán jól magát, a teljesen napos helyeket kerüljük a lakásban való elhelyezése során. A számukra ideális hőmérséklet 18-25 fok között van, az átlagos szobahőmérséklet így teljesen megfelel.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözés során földjét állandóan tartsuk enyhén nyirkosan, fontos a kiegyensúlyozott öntözés, a száraz földlabdát, és pangó vizet is kerüljük, különben levelei lehullanak, a pangó víz hatására, pedig rohadni kezdenek a gyökerei, ami könnyen a növény pusztulását okozhatja. Tavasztól, nyár végéig két hetente tápoldatozzuk őket. Ősszel és télen elhagyható a tápoldatozás. 

Párásítás, átültetés, szaporítás

A növényt gyakran permetezzük, mivel a száraz levegőt nem kedveli. Két évente ültessük át B virágföldbe. A tarka fajták csak fűtött szaporítóágyban szaporíthatók törzsdarabokkal, fej vagy szárdugványról. Egyes fajok magról is szaporíthatók.

Ha a sárkányfa megnyúlt, illetve felkopaszodott, akkor levághatjuk a kb. 20-30cm-es leveles csúcsát, és meggyökereztethetjük, a vágás helyén a törzsön szintén kihajt a növény. Ha nem sajnáljuk, akkor akár az egész törzset feldarabolhatjuk, és a darabokat földbe ültetve meggyökereztethetjük.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, esetleg félárnyékos helyet keressünk a sárkányfa számára. Tűző napra ne tegyük. Félárnyékos helyre inkább a sima levelű változatokat válasszuk, a csíkos fajták csíkjai kifakulhatnak, ha kevés a fény.

Öntözés: öntözzük rendszeresen, de mértékkel, ne hagyjuk, hogy a földje teljesen kiszáradjon, de ne is álljon a vízben.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron kéthetente adjunk neki tápoldatot, ősztől elhagyhatjuk a tápoldatozást.

Párásítás: a száraz levegőt nem kedveli, ez pl. a fűtési szezonban jelenthet problémát. Gondoskodjunk párásításról.

Átültetés: elég kb. 2 évente átültetni, ehhez B virágföldet válasszunk.

Szaporítás: a levágott leveles hajtáscsúcs meggyökereztetésével, valamint törzsdarabjaival szaporítható.

Kép forrása: CityPlant.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények