illatos tündérfa

Az illatos tündérfa (Chimonanthus praecox) bemutatása, gondozása

illatos tündérfa

Kép forrása: Flickr / Szerző: coniferconifer / Licence: CC BY 2.0

Az illatos tündérfa (Chimonanthus praecox) kb. 3-4 méteres magasságot elérő, felfelé törő ágrendszerű, bokros termetű lombhullató cserje, mely Kínában őshonos. A télszépe és illatos tündércserje néven is ismert növény téli, kora tavaszi virágzásával lehet kertünk különlegesen szép szoliter dísznövénye.

Csésze alakú, sárga színű, vörös közepű virágai a csupasz hajtásokon már januárban elkezdenek nyílni, ha enyhe a tél, és még márciusban is díszítenek. Levélzetét sötétzöld színű, fényes felületű, kihegyezett végű levelek alkotják, melyek időnként sárgára színeződnek ősszel.

A növény különlegessége, hogy ha hűvös a nyár, akkor mérsékelten virágzik, míg száraz, forró nyarak után bőségesen hozza dekoratív virágait.

Az illatos tündérfa napos, világos vagy félárnyékos, szélvédett helyen, jó vízáteresztő, kissé nyirkos talajba ültetve fejlődik legszebben. A fiatal példányok még fagyérzékenyek, emiatt is fontos, hogy szélvédett helyet válasszunk, érdemes télen takarásról is gondoskodni.

Felkopaszodott, vékony hajtásait a virágzás után lehet eltávolítani, így sikeresen megritkítható a növény. Szaporítani dugványozással lehet a legegyszerűbben.

Kép forrása: Flickr / Szerző: coniferconifer / Licence: CC BY 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék