hegyi imola

Ebben az írásunkban 4 imola (Centaurea) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Hegyi imola (Centaurea montana) bemutatása, gondozása

A hegyi imola (Centaurea montana) a búzavirággal rokonságban álló évelő dísznövény, mely Közép és Dél-Európában őshonos. Közepesen magas, bokros növekedésű növény, mely jól mutat sziklakertbe, vagy csoportosan nagyobb foltba ültetve is. Levelei hosszúkásak, lándzsásak, élénkzöld árnyalatúak.

Az érdekes külsejű virágok, a levelek fölött, a szár végén nyílnak. Tavasszal nyíló lila közepű, kék virágait nagyon szeretik a méhek.

hegyi imola

Kép forrása: Pixabay.com

A hegyi imola egyszerűen nevelhető, ellenálló növény, mely napos, világos esetleg félárnyékos helyre is ültethető. Lazább szerkezetű talajba ültessük, az sem gond, ha a talaj tápanyagban nem túl gazdag. Kötött talajba ültetve, a nedvesség a gyökerek rothadását és a növény pusztulását eredményezheti.

Sikeresen másodvirágzásra bírhatjuk, ha az elvirágzott virágokat, virágszárukkal együtt levágjuk. Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként a levéltetvek károsítják.

Szaporítani magvetéssel és tőosztással lehet, utóbbival megfiatalíthatjuk a több éves töveket.

2. Búzavirág (Centaurea cyanus) bemutatása, gondozása

búzavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A búzavirág (Centaurea cyanus) az őszirózsafélék családjába tartozó közepesen magas egynyári növény, mely Dél-Európából származik. Gyakran találkozni vele szántóföldeken, pipacs és más vadvirágok társaságában.

Számos nemesített változata létezik, melyek között teltvirágú fajtákat is találunk, természetes hatású kertekben más virágok társaságában remekül mutat.

Kék, rózsaszín vagy fehér színben pompázó virágai jellemzően tavasz végén és a nyár első felében nyílnak a vékony virágszár végén.

Gondozása nagyon egyszerű, a búzavirág kevés törődés mellett is szépen fejlődik. Napos, világos fekvésű virágágyásba, tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajba ültetve érzi legjobban magát.

Jó szárazságtűrő növény, nem szükséges öntözni. Szaporítani magról lehet.

Búzavirág vetőmag vásárlás >>>

3. Pézsma búzavirág (Centaurea imperialis) bemutatása, gondozása

pézsma búzavirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dwight Sipler / Licence: CC BY 2.0

A pézsma búzavirág (Centaurea imperialis) Délnyugat-Ázsia területéről származó rendkívül mutatós virág. A közepes termetű növényt, hazánkban vegyes virágágyak beültetésére használják elsősorban, de vágott virágként is megállja a helyét.

Fehér, rózsaszín, lilás és sárga színekben játszó fészkes virágzatát a nyár első felében csodálhatjuk meg. Tavasszal és ősszel is vethető, utóbbi esetben korábbi virágzás érhető el.

Ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, lehetőség szerint jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültessük. Mérsékelt öntözést igényel.

4. Szürkés imola (Centaurea dealbata) bemutatása, gondozása

szürkés imola

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Carstor

A szürkés imola (Centaurea dealbata) közepes magasságú, bokros habitusú évelő növény, mely Iránban és a Kaukázusban őshonos. A hártyásfészkű imola néven is ismert növény látványos pillangócsalogató dísze lehet kertünknek.

Levélzetét szeldelt, zöldszínű levelek alkotják. Hasított szirmokból álló, a rózsaszín különböző árnyalataiban pompázó fészkes virágzata tavasz végén, valamint a nyár első felében nyílnak.

A szürkés imola egyszerűen nevelhető, nem túl igényes növény, mely napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű, átlagos adottságú, nem túl száraz talajba ültetve fejlődik legszebben.

A kötött talajokat érdemes ültetés előtt lazítani, javítani, mivel a pangó víz a növény gyökereinek rothadásához vezet. Átlagos vízigényű növény, elég mértékkel öntözni, a jól meggyökeresedett példányok tolerálják a szárazságot is.

Az elvirágzást követően érdemes visszavágni. Kártevőkre nem érzékeny, betegségek közül a lisztharmatot lehet megemlíteni. Szaporítani tőosztással és magról lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Dwight Sipler / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Carstor

Forrás: Wikipédia – Búzavirág

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények