indiai köles

Az indiai köles (Pennisetum glaucum) bemutatása, gondozása

indiai köles

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Shanmugamp7

Az indiai köles (Pennisetum glaucum) magas termetű, hazánkban egynyári növényként nevelt növény, mely közeli rokonságban áll a tollborzfűvel. Az indiai díszköles, torzsás köles, vagy gyöngyköles néven is ismert növény az egyik legrégebben termesztett gabonafélének számít.

Érdekessége, hogy meleg, száraz nyarakon fejlődik igazán intenzíven, hűvösebb, csapadékos nyarakon visszafogottan növekszik.

Fő díszét gyékényszerű virágzatai adják, melyek a nyár közepén nyílnak a növény mereven felfelé álló szárain. A virágokból fejlődnek ki vöröses-barna színű, gömb alakú termései, melyek a madarak számára kedvelt csemegét jelentenek.

Az indiai köles napos, világos helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben, de tolerálja az átmeneti szárazságot, valamint a gyengébb minőségű talajokat is. Levelei eleinte zöld színűek, napos, világos helyen nyerik el későbbi szép, bordós árnyalatukat.

Enyhébb teleken takarással átteleltethető, de inkább egynyári növényként érdemes tekinteni rá. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de időnként megtámadhatják a levéltetvek. Szaporítani magról lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Shanmugamp7

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Bambuszok, díszfüvek