Allium ‘Purple Sensation’

Az iráni hagyma (Allium hollandicum ‘Purple Sensation’) bemutatása, gondozása

Allium ‘Purple Sensation’

Allium ‘Purple Sensation’ / Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

Az iráni hagyma (Allium hollandicum vagy Allium aflatunense) Közép-Ázsiából származó díszhagyma faj.

A magasabb termetű díszhagymák közé tartozik, kifejlett magassága kb. 90-100cm. Levelei hosszúak, szalagszerűek.

Lila virága gömb alakú, kb. 25cm átmérőjű. Az Allium hollandicum ‘Purple Sensation’ változat, fordul elő leggyakrabban a kertészetek kínálatában.

Nem csak a kertben, hanem vágott virágként a lakásban is díszít. Az iráni hagyma egyszerűen nevelhető kerti növény, napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban jól fejlődik.

Elég rendszeresen, de mértékkel öntözni, a túlöntözést kerüljük. Elvirágzás után, vágjuk le a virágot, a leveleket hagyjuk leszáradni.

A hagymákat évekig nem kell felszedni, egy helyen maradhatnak, így évről évre erős és szép virágokkal örvendeztetik meg a kerttulajdonosokat. Elég 4-5 évente felszedni őket és hűvös, sötét helyen pihentetni az őszi ültetésig.

A díszhagymák ültetése

Allium 'Mont Blanc'

Allium ‘Mont Blanc’ / Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

A díszhagymák ültetésének ideális ideje az ősz, szeptember, október. A különféle fajok hagymája eltérő méretű, így legegyszerűbben úgy határozható meg az ültetési mélység, ha a hagyma magasságát megszorozzuk hárommal, pl. egy 5cm-es hagymát 15cm mélyre kell ültetni, előkészített, átgereblyézett talajba.

Attól függően, hogy mekkora lesz a kifejlett növény, eltérő tőtávolságokra kell elültetni a hagymákat.

A kisebb termetű fajokat, elég egymástól 5cm-re ültetni, míg a magas, nagyobb virágú fajokat, kb. 25cm-re.

Képek forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

Források: Wikipédia – Hagyma nemzetség; Wikipédia – Allium hollandicum; Botanikaland – Allium hollandicum; Bakker.com – A díszhagyma ültetése

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők