kék nőszirom

Cikkünkben 10 írisz (Iris) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kék nőszirom (Iris x germanica) bemutatása, gondozása

A kék nőszirom (Iris x germanica) közepes, vagy magas termetű, rizómáival terjedő évelő növény, melynek fő díszét nagyméretű virágai adják. 

kék nőszirom

Kép forrása: Flickr / Szerző: CARLOS CALAMAR / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A német kardliliom, pompás nőszirom vagy kerti nőszirom néven is ismert látványos növény halványkék, sötétkék, lila, lazac vagy narancsszínű virágai a tavasz második felében viszonylag rövid ideig nyílnak. Levélzetét felfelé álló, kard alakú, szürkészöld színű levelek alkotják.

A kék nőszirom napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben, de az átlagos talajokat is tolerálja, ha nem túl kötöttek, mivel a pangó vizet nem bírja.

Néhány évente érdemes tőosztással megfiatalítani, ezzel a módszerrel lehet a legegyszerűbben szaporítani az ősz első felében.

2. Holland nőszirom (Iris x hollandica) bemutatása, gondozása

holland nőszirom

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A holland nőszirom (Iris x hollandica) közepes termetű, hagymás évelő növény, mely vágott virágnak is alkalmas és kertünk tavaszi dísze is lehet egyaránt.

A holland nőszirom mérgező növény. Levélzetét kékeszöld színű, finoman visszahajló, sásszerű, keskeny levelek alkotják. Virágai a felfelé törő száron nyílnak a tavasz második felében, kék, lila, vörös, sárga, fehér és bronzszínűek is lehetnek.

A holland nőszirom, kicsi kényesebb faj, mint a szakállas kerti nőszirom fajták. Rendszeres öntözést igényel, ugyanakkor a pangó vízre kimondottan érzékeny.

Betegségek közül a levélfoltosodás és vírusos betegségek is megtámadhatják, de a legjellemzőbb a gyökérrothadás, ha túlságosan kötött talajba ültetjük.

Ültetési helyéül napos, világos vagy félárnyékot válasszunk, jó vízelvezető képességű, homokos, kavicsos talajba ültessük. Amikor levelei már leszáradtak és a növény a pihenő időszakába került, ne öntözzük. Szaporítani a fiókhagymák leválasztásával és elültetésével lehet.

3. Szibériai nőszirom (Iris sibirica) bemutatása, gondozása

szibériai nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Rainer Theuer

A szibériai nőszirom vagy szibériai írisz (Iris sibirica) a nősziromfélék családjába tartozó nősziromfaj, amely Európa és Ázsia területén is honos. Hazánkban védett növény.

Nagytermetű növény, hosszú szára akár 80cm-es magasságot is elérhet. Látványos, ibolyakék virágait májustól-júliusig hozza. A pompás látványt a sáshoz hasonló, keskeny levelek ellensúlyozzák. A szibériai nőszirom szépsége, erős, hosszú szára miatt, a vágott virágcsokrok éke is.

A szibériai nőszirom eredeti élőhelyén, vízpartok, mocsaras területek gyakori növénye, ezért nem meglepő, hogy vízigénye nagy, tehát gondoskodni kell rendszeres öntözésről.

A talaj nedvességének megtartását, mulcsozással segíthetjük. Ültetési helyéül világos, esetleg félárnyékos, kellemesen meleg évelőágyat válasszunk. Szaporítása tőosztással történik.

4. Dalmát nőszirom (Iris pallida) bemutatása, gondozása

dalmát nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A dalmát nőszirom (Iris pallida) magas termetű, gyöktörzsével lassan terjedő, erőteljes növekedésű évelő növény, mely termetével, valamint látványos virágaival lehet kertünk dísze. Fontos megemlíteni, hogy a növény, mérgező anyagokat is tartalmaz.

Levélzetét, kard alakú, mereven felfelé álló levelek alkotják melyek szürkészöld színűek és hamvas bevonatúak az alapfaj esetében. Léteznek csíkos levelű fajták is. Levendulakék virágai, melyeket sárga szakáll díszít jellemzően tavasz végén, valamint a nyár első felében nyílnak. 

A dalmát nőszirom egyszerűen nevelhető kártevőkre és betegségekre nem igazán érzékeny növény, mely napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető.

Talajok közül a jó vízáteresztő, átlagosan tápanyag dús, kissé nyirkos talajokat szereti legjobban. Ne ültessük túlságosan kötött talajba, mert gyökérrothadást jelentkezhet. Az idősebb növények, az átmeneti szárazságot jól bírják.

Néhány évente célszerű tőosztással megfiatalítani, ezzel a módszerrel szaporíthatjuk legegyszerűbben a nyár második felében, valamint az ősz elején.

5. Szakállas írisz (Iris barbatus) bemutatása, gondozása

szakállas írisz

Kép forrása: Pixabay.com

A szakállas írisz (Iris barbatus) nagytermetű, hagymás évelő növény. Rendkívül mutatós, lila és fehér színben játszó virágaival, valamint sásra emlékeztető, hosszú, szalagszerű leveleivel.

A szár végén nyíló, nagyméretű virágait a tavasz végén, valamint a nyár elején hozza. Jól mutat évelőágyakban, csoportosan ültetve, vágott virágként is kiváló. Virágai, kellemes illatot árasztanak.

A szakállas írisz, víz, fény és melegigényes növény. Ültetési helyéül bátran választhatunk, világos, vagy egyenesen tűző napos helyet is. Talajok közül leginkább a humuszos, meszes talajokat kedveli. Szereti, ha talaja nedves, ezért rendszeres, mérsékelt öntözésről is gondoskodni kell.

6. Virginiai nőszirom (Iris virginica) bemutatása, gondozása

virginiai nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Marie-Lan Nguyen

A virginiai nőszirom (Iris virginica) közepes termetű, rizómás évelő növény, mely Észak-Amerika délkeleti partvidékén honos. Természetes élőhelyét a mocsaras, hosszabb vagy rövidebb ideig elárasztott területek jelentik. Ideális növény a kerti tó partjára, közvetlen közelébe.

Levélzetét élénkzöld árnyalatú, kard alakú, finoman ívelt levelek alkotják. Kék, fehér, rózsaszín, vagy lila virágai tavasz végétől nyílnak. A virágok torka sárgás árnyalatú, belseje fehéres, a szirmokat sötét erezet teszi még érdekesebbé.

A virginiai nőszirom fény és vízigényes növény, mely napos, világos helyen, folyamatosan nedves környezetben, nyirkos, savas kémhatású talajba ültetve fejlődik legszebben. Érdemes talajtakarásról, mulcsozásról gondoskodni, így a talaj tovább megőrzi a nedvességet. Szaporítani rizómaosztással lehet.

7. Apró nőszirom (Iris pumila) bemutatása gondozása

apró nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer

Az apró nőszirom, törpe nőszirom (Iris pumila) alacsony termetű, gyöktörzses évelő növény, mely nagyobb csoportba ültetve, valamint sziklakertben is rendkívül mutatós. Hazánkban is őshonos, védett növény, mely kora tavasszal hozza virágait.

Levélzetét, kardszerű, felfelé álló, kékeszöld árnyalatú levelek alkotják. A virágok színe jellemzően lila, vagy világossárga, de léteznek kék, bíbor és zöldes fehér színárnyalatú változatok is.

Egyszerűen gondozható, nem túl igényes növény, mely napos, világos helyen, lazább szerkezetű, semleges, savanyú, vagy enyhén lúgos talajba ültetve is jól fejlődik. A többi nősziromnál kevésbé vízigényes faj. Néhány évente érdemes tőosztással megfiatalítani, szaporítani rizómaosztással lehet.

8. Recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata) bemutatása, gondozása

recéshagymájú nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

A recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata) alacsony termetű, kora tavaszi hagymás évelő növény, mely sziklakertbe, balkonládába vagy nagyobb csoportokba egyaránt ültethető. Levélzetét négyszögletes, keskeny levelek alkotják.

Kora tavasszal nyíló virágai halványkék, liláskék, fehér és bordó színűek is lehetnek. 

A recéshagymájú nőszirom egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos helyen, semleges vagy enyhén lúgos, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Miután levelei teljesen leszáradtak távolítsuk el őket, ettől kedve, csak nagyon ritkán öntözzük, akkor is mértékkel.

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként megtámadják a házas és házatlan csigák. Szaporítani a fiókhagymák leválasztásával és elültetésével, esetleg magról lehet.

9. Törpe nőszirom (Iris ‘Katharine Hodgkin’) bemutatása, gondozása

törpe nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ghislain118

A törpe nőszirom (Iris ‘Katharine Hodgkin’) alacsony termetű, kora tavasszal, sőt már februárban is díszítő, rendkívül mutatós hagymás évelő növény.

Különleges dísze lehet a balkonládáknak, sziklakerteknek, de nagyobb lombhullató fák vagy cserjék tövébe csoportosan is ültethető.

A növény levélzetét a virágzáskor még csak éppen előbújó, keskeny levelek alkotják, melyek később kissé megnyúlnak, tavasz végére pedig már vissza is húzódnak. Termetéhez képest nagyméretű, mintázott szirmú világoskék virágai páratlan látványt nyújtanak.

A törpe nőszirom növekedési időszakában kissé nyirkos talajt igényel, legszebben jó vízáteresztő, enyhén lúgos talajba ültetve fejlődik, de egyéb talajokban is jól boldogul, ha nem túl kötöttek. Leveleit csak azután, távolítsuk el, hogy már teljesen leszáradtak.

A virágzást követően érdemes lehet kálium tartalmú tápoldatot adni neki, mivel ez serkenti a hagymák növekedését.

Betegségek közül a szürkerothadás, kártevők közül a házas és házatlan csigák okozhatnak problémát. Szaporítani hagymáival lehet az ősz első felében.

10. Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) bemutatása, gondozása

mocsári nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Aiwok

A mocsári nőszirom vagy sárga írisz (Iris pseudacorus) kb. 1méteres magasságot elérő rendkívül mutatós évelő növény, mely Európa, Északnyugat-Afrika, Közép-Ázsia és a Közel-Kelet vidékein is előfordul. Hosszú kardszerű sötétzöld leveleivel, valamint sárga, nagyon ritkán fehér virágaival igazán pompás látvány.

Mutatós virágai tavasz végén, valamint a nyár elején pompáznak. Természetes élőhelyét a vízpartok jelentik, így remekül használható kerti tavak díszítésére. 

A mocsári nőszirom víz és tápanyagigényes, de egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül a napos, világos, vagy félárnyékos tópartot, vagy sekély vízborítottságú részét válasszuk.

Talajok közül a tápanyagban bővelkedő, kötöttebb talajtípusokat kedveli. Betegségek és kártevők általában nem károsítják. Szaporítani a nyár második felében lehet tőosztással.

Képek forrása: Flickr / Szerző: CARLOS CALAMAR / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Rainer Theuer; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Marie-Lan Nguyen; Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer; Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch; Wikipédia / Szerző: Ghislain118; Wikipédia / Szerző: Aiwok

Forrás: Botanikaland – Törpe nőszirom

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők