iszalag

Az iszalag, klemátisz (Clematis) bemutatása

A kerti iszalag vagy klemátisz (Clematis) népszerű kúszónövény, mely megfelelően stabil támasztékra, akár 4 méteres magasságig is felfuttatható. A kúszó növekedésű cserje, nagyméretű bordó, fehér, rózsaszín vagy lila színű virágaival kertünk éke lehet.

A kerti iszalagot a kúszónövények királynőjének is szokás nevezni. Virágai rendkívül változatosak, vásárolhatunk kis és nagyvirágú fajtákat, és a színárnyalatok száma is szinte végtelen.

iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

Mutatós virágai nyár közepétől októberig pompáznak. Lombozatát, sötét, vagy világoszöld, összetett levelek alkotják. A klemátisz szőrös terméseket is hoz, melyek a lombvesztés után, a tél első felében díszítenek.

Cikkünkben 4 iszalag (Clematis) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Hegyi iszalag (Clematis montana) bemutatása, gondozása

hegyi iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

A hegyi iszalag (Clematis montana) akár 8 méteres magasságig is felfuttatható lombhullató kúszónövény, mely kiválóan alkalmas pergolák, drótkerítések befuttatására.

A klemátiszok közül az egyik legerőteljesebb növekedésű fajnak számít, a megfelelő támaszték mellett gyorsan növekszik. A növény fő díszét adó rózsaszín árnyalatú vagy fehér virágai tavasz végén, valamint nyár elején nyílnak.

A hegyi iszalag napos, világos helyen védett fekvésben fejlődik legszebben, de félárnyékban is boldogul. Erre a klemátisz fajra is igaz, hogy célszerű úgy ültetni, hogy töve árnyékban maradjon, ne érje tűző nap, ezt megoldhatjuk mulcsozással, vagy talajtakaró növény ültetésével is.

Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, nem túl lúgos talajokat kedveli, de az átlagos kerti talajt is tolerálja. Átlagos vízigényű növény, szereti, ha földje mindig kissé nyirkos, ezt rendszeres öntözéssel biztosíthatjuk számára.

Metszeni közvetlenül a virágzást követően kell. Kártevők közül megtámadhatják a levéltetvek, míg a betegségek közül a klemátiszokra jellemző Phoma clematidina gomba okozta hajtáshervadás. A fertőzés jellemző tünete a hajtások elfeketedése és elhalása. A fertőzött növényi részeket távolítsuk el és égessük el.

Törekedjük a megelőzésre, használjunk mindig tiszta metszőollót a növény ápolása során! A másik megelőzési lehetőség, hogy kb. 10cm-rel mélyebbre ültessük el a növényt, így ha betegség, kártevők, fagy tesz komoly kárt a föld feletti részekben, akkor a növény újra ki tud hajtani. 

Szaporítani bujtással és dugványozással lehet.

2. Erdei iszalag (Clematis vitalba) bemutatása, gondozása

erdei iszalag

Kép forrása: Pixabay.com

Az erdei iszalag (Clematis vitalba) hazánk lombhullató erdeiben is gyakori kúszónövény, mely támaszték mellett akár 10-12m magasra is képes felkúszni, jól használható magas rácsok, vagy száraz fatörzsek befuttatására is. Levélzetét fényes felületű, zöld színű levelek alkotják, fehér, visszafogott illatú virágai nyáron nyílnak. A virágzást követően alakul ki gömb alakú, tollas termése, mely gyapjúszerű terméscsoporttá áll össze.

Termését az állatok fészkük bélelésére is használják, a növény a méhek számári is táplálékforrást biztosít. Fontos azonban megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező!

Az erdei iszalag, az ellenállóbb iszalag fajok közé tartozik, de a klemátiszokra jellemző Phoma clematidina gomba okozta hajtáshervadás időnként megtámadhatja. A fertőzés jellemző tünete a hajtások elfeketedése és elhalása. A fertőzött növényi részeket távolítsuk el és égessük el.

Törekedjük a megelőzésre, használjunk mindig tiszta metszőollót a növény ápolása során! A másik megelőzési lehetőség, hogy kb. 10-15cm-rel mélyebbre ültessük el a növényt, így ha betegség, kártevők, fagy tesz komoly kárt a föld feletti részekben, akkor a növény újra ki tud hajtani.

Az erdei iszalag világos helyen, mély termőrétegű, lúgos kémhatású talajba ültetve fejlődik legszebben, de átlagos kötöttségű és adottságú kerti talajba is ültethető. Az iszalagok közül az árnyéktűrőbb fajok közé tartozik.

Célszerű úgy ültetni, hogy töve árnyékban maradjon, ne érje tűző nap, ezt megoldhatjuk mulcsozással, vagy talajtakaró növény ültetésével is. Kora tavasszal célszerű visszametszeni.

Szaporítani dugványozással, bujtással, valamint magról lehet. 

3. Mongol iszalag (Clematis tangutica) bemutatása, gondozása

mongol iszalag

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Anneli Salo

A mongol iszalag (Clematis tangutica) megfelelő támaszték mellett, akár 4-8méteres magasságig is felkúszó lombhullató kúszónövény, mely Ázsia magashegységeiben honos.

Jó fagytűrő képességű, erőteljes növekedésű klemátisz faj, mely lámpásra emlékeztető, sárga virágaival díszít. Levélzetét keskeny, fogazott szélű levelek alkotják.

Sárga virága főként a nyár második felében, valamint az ősz elején díszítenek. Bolyhos termései a virágzás után nyár végén és ősszel fejlődnek ki.

A mongol iszalag egyszerűen nevelhető, jó fagytűrő, szárazságtűrő növény, mely a tápanyagban szegényebb talajokat is tolerálja. Legjobban napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű, kissé nyirkos talajban fejlődik.

Erre a klemátisz fajra is igaz, hogy célszerű úgy ültetni, hogy töve árnyékban maradjon, ne érje tűző nap, ezt megoldhatjuk mulcsozással, vagy talajtakaró növény ültetésével is.

Tél végén, vagy kora tavasszal, érdemes erősen visszametszeni. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de időnként megtámadják a levéltetvek. Szaporítani dugványozással és bujtással lehet.

4. Örökzöld iszalag (Clematis armandii) bemutatása, gondozása

örökzöld iszalag

Kép forrása: Flickr / Szerző: peganum / Licence: CC BY-SA 2.0

Az örökzöld iszalag (Clematis armandii) megfelelő támaszték mellett kb. 3-4 méteres magasságig felkúszó, erőteljes növekedésű örökzöld kúszónövény.

Meleg és fényigényes növény, ezért jó választás, ha egy déli, délnyugati fekvésű fal, vagy kerítés elé keresünk mutatós növényt.

Levélzetét sötétzöld színű, hosszúkás, bőrszerű és fényes felületű levelek alkotják, melyek szépen kiemelik a tavasszal nyíló hófehér vagy krémszínű virágokat. Őszre a fehér virágokból érdekes külsejű bolyhos termékek fejlődnek.

Az örökzöld iszalag napos, világos szélvédett helyen, jó vízáteresztő képességű, lúgos, vagy átlagos talajba ültetve fejlődik legszebben. Célszerű úgy ültetni, hogy töve kissé árnyékban legyen és nyirkos környezetben.

Kártevőkre és betegségre nem kimondottan érzékeny, de időnként károsíthatják a levéltetvek. Szaporítani dugványozással és bujtással lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Anneli Salo; Flickr / Szerző: peganum / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: Megyeri Szabolcs Kertészete – Klemátisz ellenségei; Botanikaland – Erdei iszalag; Bálint Gazda – Klemátisz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék