Papaver nudicaule

Az izlandi mák (Papaver nudicaule) bemutatása, gondozása

Papaver nudicaule

Papaver nudicaule / Kép forrása: Pixabay.com

Az izlandi mák alacsonyabb termetű évelő növény, mint a korábban bemutatott díszpipacs, kifejlett magassága 40-50 cm. Az izlandi mák neve kissé becsapós, emiatt sokan tévesen úgy gondolják, hogy Izlandról származik ez az évelő növény.

Az izlandi mák Ázsia, Észak-Amerika és Európa északi területein egyaránt előfordul. Változatosan felhasználható dísznövény, ültethetjük vegyes virágágyásba, sziklakertbe, de akár még vágott virágként az otthonunkat is díszíthetjük vele.

Papaver nudicaule

Papaver nudicaule / Kép forrása: Pixabay.com

Rendkívül színgazdagság jellemzi az izlandi mákot, sárga, narancs, lazac, rózsaszín, krém és fehér árnyalatban, valamint kétszínű változatban is előfordul. Levelei szeldeltek vagy karéjosak, tőlevélrózsát alkotnak. Levelei ilyen formában át is telelnek.

Az izlandi mák jól társítható a menyecskeszemmel (Coreopsis), a zsályával (Salvia) valamint a füzérajakkal (Physostegia). Ültetési helyéül világos helyet válasszunk és öntözzük mérsékelten. Legszebben tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajban fejlődik.

A pipacsokról

Pipacsok

Kép forrása: Pixabay.com

A nyári táj szinte elképzelhetetlen az élénkvörös, légiesen könnyed virágú pipacs (Papaver rhoeas) nélkül, amely tarlókon, parlagokon és szántók szélén gyomnövényként nő. Ha szeretnénk ezt a páratlan látványt megidézni a kertünkben, akkor más fajok közül érdemes választanunk.

Dísznövényként a díszpipacsot vagy keleti mákot (Papaver orientale), az izlandi mákot (Papaver nudicaule), valamint a kerti mák (Papaver somniferum) nemesített változatait választhatjuk. Ezek a növények a közönséges pipacshoz hasonlóan a mákfélék családjába (Papaveraceae) és a mák (Papaver) nemzetségbe tartoznak.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Izlandi mák; Wikipédia – Papaver nudicaule; Évelő dísznövények – Zsohár Csaba – Zsohárné Ambrus Mária; Dísznövény enciklopédia (Az angol királyi kertészeti társaság kézikönyve) – Christopher Brickell

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők