szobanövények

A víz és az öntözés szerepe a szobanövények életében

szobanövények

Kép forrása: Pixabay.com

A víz a növények növékedését befolyásoló egyik legfontosabb tényező. Egyrészt, az emberhez hasonlóan, a növény egyik fő alkotóeleme, továbbá a tápanyagok szállításáért is felelős. A megfelelő vízmennyiséget nekünk kell biztosítani, azonban, ha ezt nem megfelelő módon tesszük, akár növényünk pusztulását is okozhatjuk.

A szobanövények vízigénye növényfajonként változó, azonban vannak olyan általános érvényű szabályok, melyek segítségünkre lehetnek az öntözés során. Cikkünkben ezeket az ökölszabályokat gyűjtöttük össze.

Az öntözés 10 aranyszabálya

  1. Ha a növény lankadt, a cserép túlságosan könnyű, illetve ha a föld túlságosan világos, és kezd elválni a cserép falától, mindenképpen öntözni kell.
  2. A növények többségét felülről kell öntözni, így a víz és a tápoldatban lévő tápanyagok egyenletesen oszlanak el. Ritkább esetben öntözünk alulról, ezek a növények nedvességre érzékeny szárral, levéllel vagy gumóval rendelkeznek. Az ámpolna növények, epifitonok és a kiszáradt növények alámerítéssel öntözhetők.
  3. Az öntözéshez 0-8 keménységi fokú, azaz lágy, kéz meleg vizet használjunk.
  4. Ha a csapvíz kemény, 13 német keménységi foknál keményebb, akkor használat előtt lágyítani kell.
  5. Kevesen tudják, de érdemes egy éjszakára állni, hagyni a csapvizet. Ennek hatására leülepszik a mész, a klór elpárolog belőle.
  6. Világos, napos helyen, és száraz meleg levegőjű helyiségben tartott növényeket gyakrabban kell öntözni. Szintén gyakori öntözést igényelnek a különösen vízigényes fajok, az agyagedényben tartott növények, valamint a nagylevelű és dús szobanövények.
  7. Kevésbé világos, párás hűvösebb levegőjű helyiségben tartott növények ritkábban kapjanak vizet. Az alacsony vízigényű, valamint műanyagcserépben lévő növényekre szintén ez vonatkozik.
  8. A növekedési időszakban ne túlságosan gyakran, ugyanakkor a földet teljesen átnedvesítő vízmennyiséggel öntözzük. Ha túlságosan kevés vizet használunk, akkor csak a föld felszíne lesz nedves, a cserép belsejében lévő finom gyökerek viszont nem kapnak elég vizet.
  9. Csökkentsük az öntözővíz mennyiségét ősszel és télen.
  10. Mindig öntsük ki, a virágtartóban és az alátétben összegyűlt felesleges vizet.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények