közönséges orbáncfű
közönséges orbáncfű

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) már a népi gyógyászatban is gyakran alkalmazott gyógynövény volt, számos népies elnevezés ragadt rá az idők során, a Szent János füve, Szent Antal virága, csengőfű ugyanazt a remek tulajdonságú gyógynövényt takarják, melynek legismertebb gyógyhatása a depresszió enyhítése.

Természetes élőhelyét a füves, cserjés területek, erdőszélek jelentik, itt gyűjthetők be a nyár első felében, a növény gyógyhatású felső virágos hajtásai.

Gyógyhatást a benne található flavonoidok, naftodiantronok, cseranyagok, valamint illóolajok fejtenek ki. Leggyakrabban teaként, valamint kapszula formájában alkalmazzák, a népi gyógyászat az orbáncfű olaját is felhasználta gyógyászati célra.

Teáját leggyakrabban nyugtató és depressziót csökkentő hatása miatt fogyasztják. Emellett az alvászavarok, sebek és bőrgyulladások kezelésére is hatékonyan alkalmazható. Epe és vesebántalmak, gyomorfekély, és gyomor-bélrendszeri problémák is orvosolhatók vele.

A népi gyógyászatban olaját a reuma kezelésére, bőrbetegségek, felületi vérzések, valamint köszvény csillapítására használták.

Tudni kell, hogy a növény teájának fogyasztása fényérzékenységet okozhat az arra érzékenyeknél, akik így könnyebben leéghetnek. Érdemes ilyenkor lemondani a napozásról, valamint óvni a bőrt a megfelelő készítményekkel.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Házipatika

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik