örökzöld orbáncfű

Cikkünkben 3 orbáncfű (Hypericum) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum) bemutatása, gondozása

Az örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum) kb. 40-60cm-es maximális magasságot elérő, Délkelet Európától Délnyugat Ázsiáig előforduló elterülő habitusú évelő cserje, amely talajtakaróként, cserjecsoportok részeként, valamint sziklakerti növényként is megállja a helyét. 

Levélzetét, hosszúkás, szépen ívelt levelek alkotják. A nyár első felében sárga színű virágaival díszít.

örökzöld orbáncfű

Kép forrása: Pixabay.com

Az örökzöld orbáncfű egyszerűen nevelhető dísznövény, mely napos, világos vagy félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő nem túl száraz talajban fejlődik legszebben. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel.

Magyarországon félörökzöld növény, így enyhébb teleken megőrzi levélzetét. Kora tavasszal, márciusban érdemes visszavágni így szép, rendezett lesz a növény külseje. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani dugványozással lehet.

2. Bogyós orbáncfű (Hypericum × inodorum) bemutatása, gondozása

Hypericum inodorum

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

A bogyós orbáncfű, szagtalan orbáncfű (Hypericum × inodorum) kb. 1 méteres magasságot elérő, kissé terebélyesedő, szép formájú díszcserje, mely dús levélzetével, sárga virágaival, valamint piros termésével díszít.

Levélzetét kerekded, kissé hegyesedő, hosszúkás levelek alkotják. Feltűnő porzójú, kicsi sárga virágai nyáron nyílnak, míg élénkpiros termései, ősszel fejlődnek ki.

A nyár egy időszakában a virágos és a bogyók egyszerre díszítik a növényt. Alacsony termete és bokrosodó növekedése miatt talajtakaró növényként is megállja a helyét.

A bogyós orbáncfű napos, világos helyen, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. A talaj típusára nem igazán kényes, szinte bármilyen jó vízáteresztő talajba ültethető.

Félárnyékos, árnyékos helyen is boldogul, de ilyen körülmények között kevesebb virágot hoz.

Átlagos vízigényű növény, mely jól tűri az átmeneti szárazságot. Kártevőkre és betegségekre nem kényes, bár időnként előfordul, hogy levélrozsda támadja meg.

Jó fagytűrő képességű növény, de hidegebb teleken visszafagyhat, hogy aztán tavasszal újra kihajtson. Szaporítani dugványozással lehet.

3. Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) bemutatása, gyógyhatásai

közönséges orbáncfű

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) már a népi gyógyászatban is gyakran alkalmazott gyógynövény volt, számos népies elnevezés ragadt rá az idők során, a Szent János füve, Szent Antal virága, csengőfű ugyanazt a remek tulajdonságú gyógynövényt takarják, melynek legismertebb gyógyhatása a depresszió enyhítése.

Természetes élőhelyét a füves, cserjés területek, erdőszélek jelentik, itt gyűjthetők be a nyár első felében, a növény gyógyhatású felső virágos hajtásai.

Gyógyhatást a benne található flavonoidok, naftodiantronok, cseranyagok, valamint illóolajok fejtenek ki. Leggyakrabban teaként, valamint kapszula formájában alkalmazzák, a népi gyógyászat az orbáncfű olaját is felhasználta gyógyászati célra.

Teáját leggyakrabban nyugtató és depressziót csökkentő hatása miatt fogyasztják.

Emellett az alvászavarok, sebek és bőrgyulladások kezelésére is hatékonyan alkalmazható. Epe és vesebántalmak, gyomorfekély, és gyomor-bélrendszeri problémák is orvosolhatók vele.

A népi gyógyászatban olaját a reuma kezelésére, bőrbetegségek, felületi vérzések, valamint köszvény csillapítására használták.

Tudni kell, hogy a növény teájának fogyasztása fényérzékenységet okozhat az arra érzékenyeknél, akik így könnyebben leéghetnek. Érdemes ilyenkor lemondani a napozásról, valamint óvni a bőrt a megfelelő készítményekkel.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

Forrás: Házipatika – Közönséges orbáncfű

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények