lepkeorchidea

Az orchidea bemutatása

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

Az orchideák az Északi- és a Déli-sark, valamint a szélsőségesen száraz éghajlatú területek kivételével, mindenféle éghajlaton előfordulnak.

Az orchideák kifejezetten népes növénycsaládnak számítanak 25000 fajukkal. A hatalmas szám ellenére azonban, a lakásban is tartható orchidea fajok száma alacsony.

Az orchideákról úgy hírlik, hogy kifejezetten problémás szobanövények, és különleges bánásmódot igényelnek.

Gondozásuk tényleg nem olyan egyszerű, ugyanakkor a megfelelő fényviszony és páratartalom biztosításával, valamint helyes öntözéssel egyáltalán nem akkora ördöngösség.

Az orchidea igényei, gondozása

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

Fényigény

Fényigényük magas, ugyanakkor a tűző napot nem kedvelik, a levelek megéghetnek, vagy vörös elszíneződéssel jelezhetik a problémát. Nyáron egyes fajokat (pl. Cymbidium, Dendrobium), a kertbe is kihelyezhetünk fák árnyékába, félárnyékos helyre.

Ritkán előfordulhat (Dendrobium speciosum), hogy a növény fokozatosan megszokja az erős napfényt, és ilyen feltételek mellett is virágzik.

Öntözés, párásítás

A korábban említett megfelelő páratartalmat a cserepes orchideák esetében, a cserép alá szórt kavics vagy agyaggranulátum segítségével biztosíthatjuk.

Az orchideát csak annyira öntözzük, hogy ne álljon alatta a víz. Hetente egy alkalommal öntözzünk. Az öntözés során, ha lehetőségünk van rá, használjunk összegyűjtött esővizet.

Ha mégis csapvízzel locsolnánk, először forraljuk fel, és hűtsük le, mivel a Magyarországon gyakori kemény víz árt a növénynek. Szintén jó megoldás lehet az ioncserélt víz vagy ásványvíz öntözővízként való használata is.

A növényt a reggeli, délelőtti órákban permetezzük, ügyelve arra, hogy inkább a levelekre kerüljön a vízpermet, és ne álljon a növényen a víz.

Légmozgás

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

A legtöbb orchidea faj érzékeny a légmozgásra, ami természetes környezetükben lehetővé teszi, hogy ne rothadjanak és gombásodjanak, nedves, párás élőhelyükön.

Ha lehetőségünk van rá, nyáron helyezzük ki őket a szabadba, vagy tartsuk őket nyitott ablakban. A huzatot azonban mindenképpen kerülni kell. A hibrid fajok, melyeket a leggyakrabban tartanak, ellenállóbbak, így a légmozgásra vonatkozó, korábban említett teendők elvégzése nélkül, sem szenvednek kárt.

Tápoldatozás

Az orchideák rendszeres tápanyag utánpótlást igényelnek. A tápoldatozás az öntözővízbe kevert, a gyári előírás felére, harmadára hígított tápoldattal történjen. Nyáron minden második, míg télen ritkábban, minden harmadik, negyedik öntözéskor biztosítsuk a tápanyag utánpótlást.

Átültetés

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

Az orchideákat 2-3 évente kell átültetni, jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű orchidea ültető közegbe.

Az átültetést az áprilistól szeptemberig tartó időszakban végezzük el. Választhatunk átlátszó vagy agyagcserepet. Az agyagcserép jól szellőzik, ugyanakkor hamarabb kiszárad, emiatt viszont gyakrabban szükséges öntözni.

Hátránya, hogy nehezebb elvégezni az átültetést, mivel a gyökerek rátapadnak. Célszerűbb átlátszó műanyag orchidea cserepet választani, mert tartja a nedvességet, és az is jól látható, hogy szükség van-e öntözésre. Szaporítása történhet hajtásról vagy tőosztással.

Videónk az orchidea gondozásáról:

Az orchidea szaporítása tőosztással és sarjról

orchidea szaporítása

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tangopaso

Az átültetéshez szorosan kapcsolódó művelet az orchidea szaporítása. A nagyobb, kifejlett orchideák szaporíthatók tőosztással, ha a növény sarjakat nevelt, akkor a sarj leválasztásával, és elültetésével.

Fontos! Az orchidea átültetése és szaporítása során, mindig éles és steril eszközzel dolgozzunk. A kés vagy olló nyílt lángba tartással fertőtleníthető.

Jobb megoldás, ha kertészetekben kapható ollót használunk, mert ez jóval kisebb sérülést okoz a növénynek, és így kisebb felületen támadhatnak a kórokozók. A vágási felületeket, célszerű faszénporral is kezelni.

Az orchidea szaporítása tőosztással

Az orchidea tőosztása során, éles vágóeszköz segítségével szétválasztjuk a tövet, majd pedig elültetjük. A tőosztáshoz ugyanúgy kezdjünk, hozzá, mintha sima átültetést végeznénk.

  1. Óvatosan távolítsuk el a gyökérzetet a cserép falától.
  2. Emeljük ki a növényt az orchidea ültetőközeggel együtt.
  3. A gyökerek megsértése nélkül szedjük szét a gyökereket, rázzuk ki közülük az ültetőközeget.
  4. Az éles és fertőtlenített kertészolló, vagy kés segítségével vágjuk ketté a tövet, majd kezeljük faszénporral a vágásfelületeket.
  5. Szórjunk a cserepek aljába agyaggranulátumot, így könnyebben levegőzik majd az ültetőközeg.
  6. Osszuk el egyenletesen a növények gyökereit a cserepekben, és töltsük ki a helyet orchidea ültetőközeggel (semmi esetre se ültessünk virágföldbe!)
  7. Rögzítsük a növénykéket támasztékhoz.
  8. 2-3 hétig ne öntözzünk, ez gyökérképzésre ösztöni az orchideát.

Az orchidea szaporítása sarjjal

A lepkeorchideák száron, vagy a tövön is hozhatnak sarjakat. Ezeket a sarjakat leválasztás után elültethetjük, és új orchideát nevelhetünk belőlük.

  • A tősarj nagyon ritkán szinte magától is leválik az anyanövényről, de a gyakoribb eset az, hogy úgy kell levágni.
  • A száron fejlődő sarjat, minden esetben nekünk kell eltávolítani a szárról, úgy hogy hagyunk rajta a szárból mindkét irányban 2cm-t.

A sarjak leválasztását a tőosztáshoz hasonlóan éles, fertőtlenített eszközzel kell végezni, és nem szabad megfeledkezni a vágásfelületek faszénporral való kezeléséről sem. A leválasztott sarjakat a tőosztásnál leírt módon kell elültetni.

Az orchidea kártevői

orchidea kártevők

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wolfgang H. Wögerer, Wien

A szobanövény tartás egyik legnagyobb kihívása a különféle kártevőkkel szembeni védekezés. Sajnos, ahogy a legtöbb szobanövényt, úgy az orchideákat is előszeretettel károsítják, tetvek, atkák, tripszek, és a csigák.

Eltávolításuk, amiatt is kiemelten fontos, mert terjeszthetik a vírusokat, amelyek ellen, csak megelőzéssel lehet védekezni. Összefoglalónkban ezeket a kártevőket gyűjtöttük össze, valamint az ellenük való védekezés lehetőségeit.

Viaszos pajzstetvek

Jelenlétüket vattaszerű pamacsok és torzult növényi részek jelzik. Az alacsony páratartalom kedvez a megjelenésüknek, ezért is fontos, hogy párásítsunk!

Ha már megtámadták a növényt, először próbálkozzunk langyos, vagy szappanos vizes lemosással. Ha ez nem segít, akkor Actara, vagy Mospilan rovarölő szerrel próbálkozzunk.

Levéltetű

A levéltetvek jelenlétét a ragacsos, deformált levelek, és a jól felismerhető kártevők jelzik. Megjelenésüknek kedvez a huzat és az alacsony páratartalom is, így elsőként szűntessük meg ezeket a körülményeket, majd próbálkozzunk a viaszos pajzstetveknél írt megoldásokkal.

Az Actara és a Mospilan rovarölő szeren túl, próbálkozhatunk a Karate és a Biosect szerekkel is.

Tripsz

A tripsz hosszúkás testű, kifejlett állapotban 2pár szárnnyal rendelkező apró kártevő, mely szívogatásával károsít. Jelenlétére, a levélfonákon lévő barna foltok, és a szívogatás helyén keletkező ezüstszínű elszíneződések utalnak.

A langyos vizes lemosással esetükben is tehetünk egy próbát. Ha ez nem segít az Actara, Mospilan és Match rovarölő szerek lehetnek hatásosak.

Takácsatka

A takácsatkák megjelenésének a meleg és száraz levegő kedvez. Megelőzés módja, hogy ne teremtsünk ilyen feltételeket. Ha mégis megtámadják a növényt, azt a pókhálóhoz hasonló finom szövedék jelzi, valamint a szívogatásuk nyoma.

Ha nem szeretnénk egyből vegyszerhez nyúlni, próbáljuk meg a párásítást, és a langyos vizes lemosást. Ha ez nem segít, akkor az alábbi atkaölő szerek valamelyikét vessünk be: Floramite, Flumite, Nissorun, Sanmite, Omite.

Csigák

A házas és házatlan csigák egyaránt okozhatnak problémát, azzal, hogy megrágják a leveleket. A szabadban és a lakásban tartott növényeket is károsíthatják. Elrejtőzhetnek az ültető közegben, hogy aztán éjszaka nekiálljanak a táplálkozásnak.

Ha észrevesszük az állatot, egyszerűen távolítsuk el a növényről. Szabadban tartott növények esetében, használjunk vízelvonó hatású szereket, pl. mészport. Ha átmásznak a csigák rajta, akkor az elvont nedvesség pusztítja el őket.

Az orchidea betegségei

Vírusos betegségek

A vírusos betegségek jelenlétére a levelek, valamint a virágok normális színüktől eltérő árnyalatú, foltokban való elszíneződése hívja fel a figyelmet. A vírusok esetében sajnos csak egy megoldás van, mégpedig a megelőzés.

A vírusokat terjeszthetik a kártevők, a szaporítóanyag, az öntözővíz, az ültetőközeg, valamint az eszközök, amelyeket a gondozásuk során használunk. Csak egészséges orchideát vásároljunk meg.

Az ápolási munkák során, pedig mindig csak fertőtlenített, tiszta eszközökkel dolgozzunk, és a kézmosásra is figyeljünk, mert akár a kezünkről is átterjedhet egyik növényről, a másikra a fertőzés.

Baktériumos betegségek

Erwíniás levél- és szártőrothadás

Kép forrása: Flickr / Szerző: Scot Nelson / Licence: Public Domain Mark 1.0

A baktériumok számára a nedves, vizes körülmények kedveznek, és könnyen tovább terjednek például az öntözővízzel is. Gyakran a növényen található sérüléseknél kezdik meg a károsítást.

A kisebb levélfoltokért általában valamelyik Pseudomonas baktérium a felelős, míg a levél nagyobb felületű rothadását az Erwinia baktérium fajai. Fontos a megelőzés, a növény igényeinek megfelelő feltételek biztosítása.

Ha már megtörtént a baj, akkor a réztartalmú szerek segíthetnek megelőzni a fertőzés továbbterjedését, a beteg részeken azonban már nem tudnak segíteni; így ezeket el kell távolítani.

Gombás betegségek

A virágokon valamint a leveleken látható foltokat gombák is okozhatják. Ezek a betegségek általában a növény gyengüléséhez vezetnek, teljesen nem pusztítják el őket. Ezeket gombaölő szerekkel (Amistar, Kocide), kezelhetjük.

Párás, nedves környezetben a virágszirmokon barna pöttyök jelenhetnek meg, ez a botrítiszes virágfoltosság. Főként esztétikai problémát jelent, esetében a megelőzésre, megfelelő gondozásra kell törekedni, így elkerülhető a felbukkanása.

A gyökérrothadás sajnos, gyakori probléma az orchideák esetében. Nagyon alattomosan, lassan károsít, előfordul, hogy amire lefüleljük, már késő, és szinte teljesen elpusztította a gyökérzetet. Jelenlétét a barnásra színeződő, puha, ernyedt gyökerek jelzik.

Először el kell távolítani a beteg gyökereket, a megmaradt gyökérzetet pedig gombaölő szeres oldatba áztatni, kb. fél órára.

Ha megszáradt a gyökérzet ültessük át a növényt, új orchidea ültető közegbe. Az átültetést követő hónapban csak ritkán, mértékkel öntözzük.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Scot Nelson / Licence: Public Domain Mark 1.0; Wikipédia / Szerző: Tangopaso; Wikipédia / Szerző: Wolfgang H. Wögerer, Wien

Források: Orchideakedvelők Közössége; Orchideacsodák

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények