orchidea szaporítása
orchidea szaporítása

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tangopaso

Korábbi cikkeinkben az orchideák elhelyezéséről, helyes öntözéséről és párásításáról, valamint átültetéséről írtunk. Az átültetéshez szorosan kapcsolódó művelet az orchidea szaporítása.

A nagyobb, kifejlett orchideák szaporíthatók tőosztással, ha a növény sarjakat nevelt, akkor a sarj leválasztásával és elültetésével.

Fontos! Az orchidea átültetése és szaporítása során, mindig éles és steril eszközzel dolgozzunk. A kés vagy olló nyílt lángba tartással fertőtleníthető.

Jobb megoldás, ha kertészetekben kapható ollót használunk, mert ez jóval kisebb sérülést okoz a növénynek, és így kisebb felületen támadhatnak a kórokozók. A vágási felületeket, célszerű faszénporral is kezelni.

Az orchidea szaporítása tőosztással

Az orchidea tőosztása során, éles vágóeszköz segítségével szétválasztjuk a tövet, majd pedig elültetjük. A tőosztáshoz ugyanúgy kezdjünk hozzá, mintha sima átültetést végeznénk.

  1. Óvatosan távolítsuk el a gyökérzetet a cserép faláról.
  2. Emeljük ki a növényt az orchidea ültetőközeggel együtt.
  3. A gyökerek megsértése nélkül szedjük szét a gyökereket, rázzuk ki közülük az ültetőközeget.
  4. Az éles és fertőtlenített kertészolló, vagy kés segítségével vágjuk ketté a tövet, majd kezeljük faszénporral a vágásfelületeket.
  5. Szórjunk a cserepek aljába agyaggranulátumot, így könnyebben levegőzik majd az ültetőközeg.
  6. Osszuk el egyenletesen a növények gyökereit a cserepekben, és töltsük ki a helyet orchidea ültetőközeggel (semmi esetre se ültessünk virágföldbe!)
  7. Rögzítsük a növénykéket támasztékhoz.
  8. 2-3 hétig ne öntözzünk, ez gyökérképzésre ösztöni az orchideát.

Az orchidea szaporítása sarjjal

A lepkeorchideák száron, vagy a tövön is hozhatnak sarjakat. Ezeket a sarjakat leválasztás után elültethetjük, és új orchideát nevelhetünk belőlük.

  • A tősarj nagyon ritkán szinte magától is leválik az anyanövényről, de a gyakoribb eset az, hogy úgy kell levágni.
  • A száron fejlődő sarjat, minden esetben nekünk kell eltávolítani a szárról, úgy hogy hagyunk rajta a szárból mindkét irányban 2cm-t.

A sarjak leválasztását a tőosztáshoz hasonlóan éles, fertőtlenített eszközzel kell végezni, és nem szabad megfeledkezni a vágásfelületek faszénporral való kezeléséről sem. A leválasztott sarjakat a tőosztásnál leírt módon kell elültetni.

Videónk az orchidea gondozásáról:

Látogass el Youtube csatornánkra ahol további hasznos növénygondozási tanácsokat kaphatsz!

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tangopaso

Forrás: Orchideakedvelők Közössége

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények