Erwíniás levél- és szártőrothadás

Korábbi írásunkban az orchideákat fenyegető kártevőket és a védekezési lehetőségeketvettük számba, most a betegségek következnek. A növények betegségeit a vírusok, baktériumok és gombák okozhatják.

Az orchideák leggyakoribb betegségei

Vírusos betegségek

A vírusos betegségek jelenlétére a levelek, valamint a virágok normális színüktől eltérő árnyalatú, foltokban való elszíneződése hívja fel a figyelmet. A vírusok esetében sajnos csak egy megoldás van, mégpedig a megelőzés.

A vírusokat terjeszthetik a kártevők, a szaporítóanyag, az öntözővíz, az ültetőközeg, valamint az eszközök, amelyeket a gondozásuk során használunk. Csak egészséges orchideát vásároljunk meg.

Az ápolási munkák során, pedig mindig csak fertőtlenített, tiszta eszközökkel dolgozzunk, és a kézmosásra is figyeljünk, mert akár a kezünkről is átterjedhet egyik növényről, a másikra a fertőzés.

Baktériumos betegségek

Erwíniás levél- és szártőrothadás

Kép forrása: Flickr / Szerző: Scot Nelson / Licence: Public Domain Mark 1.0

A baktériumok számára a nedves, vizes körülmények kedveznek, és könnyen tovább terjednek például az öntözővízzel is. Gyakran a növényen található sérüléseknél kezdik meg a károsítást.

A kisebb levélfoltokért általában valamelyik Pseudomonas baktérium a felelős, míg a levél nagyobb felületű rothadását az Erwinia baktérium fajai. Fontos a megelőzés, a növény igényeinek megfelelő feltételek biztosítása.

Ha már megtörtént a baj, akkor a réztartalmú szerek segíthetnek megelőzni a fertőzés továbbterjedését, a beteg részeken azonban már nem tudnak segíteni; így ezeket el kell távolítani.

Gombás betegségek

A virágokon valamint a leveleken látható foltokat gombák is okozhatják. Ezek a betegségek általában a növény gyengüléséhez vezetnek, teljesen nem pusztítják el őket. Ezeket gombaölő szerekkel (Amistar, Kocide), kezelhetjük.

Párás, nedves környezetben a virágszirmokon barna pöttyök jelenhetnek meg, ez a botrítiszes virágfoltosság. Főként esztétikai problémát jelent, esetében a megelőzésre, megfelelő gondozásra kell törekedni, így elkerülhető a felbukkanása.

A gyökérrothadás sajnos, gyakori probléma az orchideák esetében. Nagyon alattomosan, lassan károsít, előfordul, hogy amire lefüleljük, már késő, és szinte teljesen elpusztította a gyökérzetet. Jelenlétét a barnásra színeződő, puha, ernyedt gyökerek jelzik.

Először el kell távolítani a beteg gyökereket, a megmaradt gyökérzetet pedig gombaölő szeres oldatba áztatni, kb. fél órára.

Ha megszáradt a gyökérzet ültessük át a növényt, új orchidea ültető közegbe. Az átültetést követő hónapban csak ritkán, mértékkel öntözzük.

Videónk az orchidea gondozásáról:

Látogass el Youtube csatornánkra ahol további hasznos növénygondozási tanácsokat kaphatsz!

Kép forrása: Flickr / Szerző: Scot Nelson / Licence: Public Domain Mark 1.0

Forrás: Orchideacsodák

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények