orchidea kártevők

A szobanövény tartás egyik legnagyobb kihívása a különféle kártevőkkel szembeni védekezés. Sajnos, ahogy a legtöbb szobanövényt, úgy az orchideákat is előszeretettel károsítják, tetvek, atkák, tripszek, és a csigák.

Eltávolításuk, amiatt is kiemelten fontos, mert terjeszthetik a vírusokat, amelyek ellen, csak megelőzéssel lehet védekezni. Összefoglalónkban ezeket a kártevőket gyűjtöttük össze, valamint az ellenük való védekezés lehetőségeit.

Az orchideák leggyakoribb kártevői

orchidea kártevők

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wolfgang H. Wögerer, Wien

Viaszos pajzstetvek

Jelenlétüket vattaszerű pamacsok és torzult növényi részek jelzik. Az alacsony páratartalom kedvez a megjelenésüknek, ezért is fontos, hogy párásítsunk! Ha már megtámadták a növényt, először próbálkozzunk langyos, vagy szappanos vizes lemosással.

Ha ez nem segít, akkor Actara, vagy Mospilan rovarölő szerrel próbálkozzunk.

Levéltetű

A levéltetvek jelenlétét a ragacsos, deformált levelek, és a jól felismerhető kártevők jelzik. Megjelenésüknek kedvez a huzat és az alacsony páratartalom is, így elsőként szűntessük meg ezeket a körülményeket, majd próbálkozzunk a viaszos pajzstetveknél írt megoldásokkal.

Az Actara és a Mospilan rovarölő szeren túl, próbálkozhatunk a Karate és a Biosect szerekkel is.

Tripsz

A tripsz hosszúkás testű, kifejlett állapotban 2pár szárnnyal rendelkező apró kártevő, mely szívogatásával károsít.

Jelenlétére, a levélfonákon lévő barna foltok, és a szívogatás helyén keletkező ezüstszínű elszíneződések utalnak. A langyos vizes lemosással esetükben is tehetünk egy próbát. Ha ez nem segít az Actara, Mospilan és Match rovarölő szerek lehetnek hatásosak.

Takácsatka

A takácsatkák megjelenésének a meleg és száraz levegő kedvez. Megelőzés módja, hogy ne teremtsünk ilyen feltételeket. Ha mégis megtámadják a növényt, azt a pókhálóhoz hasonló finom szövedék jelzi, valamint a szívogatásuk nyoma.

Ha nem szeretnénk egyből vegyszerhez nyúlni, próbáljuk meg a párásítást, és a langyos vizes lemosást. Ha ez nem segít, akkor az alábbi atkaölő szerek valamelyikét vessünk be: Floramite, Flumite, Nissorun, Sanmite, Omite.

Csigák

A házas és házatlan csigák egyaránt okozhatnak problémát, azzal, hogy megrágják a leveleket. A szabadban és a lakásban tartott növényeket is károsíthatják. Elrejtőzhetnek az ültető közegben, hogy aztán éjszaka nekiálljanak a táplálkozásnak.

Ha észrevesszük az állatot, egyszerűen távolítsuk el a növényről. Szabadban tartott növények esetében, használjunk vízelvonó hatású szereket, pl. mészport. Ha átmásznak a csigák rajta, akkor az elvont nedvesség pusztítja el őket.

Videónk az orchidea gondozásáról:

Látogass el Youtube csatornánkra ahol további hasznos növénygondozási tanácsokat kaphatsz!

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wolfgang H. Wögerer, Wien

Forrás: Orchideacsodák

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények