kaukázusi ördögszem

Ebben a bejegyzésben 3 ördögszem (Scabiosa) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kaukázusi ördögszem (Scabiosa caucasica) bemutatása, gondozása

A kaukázusi ördögszem (Scabiosa caucasica) közepes termetű évelő növény, mely a Kaukázus területén őshonos. Kerti és vágott virágként egyaránt megállja a helyét.

kaukázusi ördögszem

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Nadja Korotkova

Bokrosodó növekedés jellemzi, mutatós virágait a szár végén hozza. Fehér, lila, vagy kék színben játszó virágait a nyár második felében, valamint ősz elején hozza.

A kaukázusi ördögszem átlagos igényű, egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül világos, vagy félárnyékos helyet célszerű választani.

Talajjal szemben nincsenek különleges igényei, a legfontosabb, hogy jó vízáteresztő képességű legyen az ültető közege, és elvezesse a nedvességet.

Ha folyamatosan eltávolítjuk az elnyílt virágokat, azzal további virágzást érhetünk el. Szaporítani magról, tőosztással és dugványozással is lehet. 

2. Galambszínű ördögszem (Scabiosa columbaria) bemutatása, gondozása

galambszínű ördögszem

Kép forrása: Pixabay.com

A galambszínű ördögszem (Scabiosa columbaria) közepes magasságú, évelő növény, melynek természetes élőhelyét a száraz rétek, erdők szélei, valamint a sziklahasadékok jelentik. Jó választás sziklakertbe, de ültethetjük vegyes virágágyásba vagy akár konténerbe is.

Levélzetét nyeles, lándzsa alakú levelek, valamint szeldelt szárlevelek alkotják. Különleges levendula, kékeslila, vagy rózsaszín árnyalatú virágai a szár végén nyílnak tavasszal és nyáron, a pillangók nagyon szeretik őket.

A galambszínű ördögszem egyszerűen nevelhető viszonylag igénytelen és ellenálló növény, jól viseli a szárazságot. Ültetési helyéül, napos, világos helyet válasszunk, ahol a talaj tápanyag dús, jó vízáteresztő és meszes.

Nagyon hosszan virágzik, de az elnyílt virágok eltávolításával további virágzásra ösztönözhetjük. 2-3 évente érdemes tőosztással megfiatalítani így lehet a legegyszerűbben szaporítani is. Magról szintén szaporítható.

Kártevők általában nem támadják meg, betegségekre sem kimondottan érzékeny, de időnként lisztharmatos lehet.

3. Óriás fejvirág (Cephalaria gigantea) bemutatása, gondozása

óriás fejvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lazaregagnidze

Az óriás fejvirág (Cephalaria gigantea; Scabiosa gigantea) magas termetű, laza habitusú, évelő növény, mely Szibéria valamint a Kaukázus vidékén őshonos. Vágott virágként hosszan tartó, a kertben más virágok társaságában, a kert kötetlen stílusú, vadvirágos részében mutat szépen.

Levélzetét szárnyasan összetett tőlevelek alkotják. Levelei fölé magasodnak, hosszú, vékony elágazó virágszárai, melyeken nagyméretű krém-fehér vagy kénsárga virágok nyílnak a nyár folyamán. Látványos virágai lepke és méhcsalogatók.

Az óriás fejvirág napos, világos helyen, tápanyagban gazdag, nem túlságosan kötött talajba ültetve fejlődik legszebben. Ettől eltérő, szegényesebb talajokat is tolerál, ha azok jó vízáteresztők. Földjét rendszeres öntözéssel tartsuk kissé nyirkosan.

Magassága miatt, főként szeles helyen, szükség lehet karózásra. Sikeresen meghosszabbíthatjuk virágzását, ha folyamatosan eltávolítjuk az elnyílt virágokat. Szaporítani tőosztással és magról lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Nadja Korotkova; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Lazaregagnidze

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők