orgona
orgona

Kép forrása: Pixabay.com

Az orgona (Syringa vulgaris) akár 7 méteres magasságot is elérő lombhullató cserje, amely nagyméretű illatos virágaival, valamint dús lombozatával is kertünk éke lehet.

Levélzetét üde zöld színű szív alakú levelek alkotják. Lila, fehér, rózsaszín, vagy bordó színben játszó virágbugái április végén, és május első felében nyílnak. Virágzási ideje viszonylag rövid, azonban látványa, és bódító illata kárpótol minket ezért.

Az orgonát azért, hogy minél hosszabb ideig virágozzon, ne öregedjen vagy vaduljon el, metszeni kell. A továbbiakban az orgona, alakító metszését, fenntartó metszését és ifjító metszését mutatjuk be.

Az orgona alakító metszése

Az orgona alakító metszése során először a sérült és gyenge vesszőket kell eltávolítanunk. Ha ezzel készen vagyunk, az erősebb vesszők csúcsát egyharmadával vágjuk vissza, ezzel a növényt egyenletes növekedésre és elágazódásra ösztönözzük. Az ültetés utáni évben még ne számítsunk virágzásra.

Az orgona fenntartó metszése

orgona

Kép forrása: Pixabay.com

Az orgona nem igényel intenzív fenntartó metszést, lényegében az elhervadt virágok levágására és a bokor enyhe ritkítására korlátozódik. A fenntartó metszést tavasszal, a virágzást követően végezzük. Vágjuk le az elszáradt virágokat, figyelve a fiatal hajtásokra.

Azért, hogy a bokor belső része ne kopaszodjon fel a fényhiány következtében, érdemes kissé megritkítani. A ritkítás során célszerű néhány gallyat és vesszőt lemetszeni, illetve alsóbb helyzetű, erős elágazásra visszavágni.

Magas törzsre nevelt oltványok esetén a fenntartó metszés kiterjed, a tő és gyökérsarjak, valamint az oltási hely alatt megjelenő hajtások eltávolítására is.

Az orgona ifjító metszése

Az orgona ifjító metszését egy illetve két-három év alatt is elvégezhetjük, az ifjító metszés ideje tél végén van. Ha egy év alatt szeretnénk ifjítani a bokrunkat, akkor tél végén, a talajfelszín felett 30-60 cm-rel vágjuk vissza az összes vesszőt és gallyat.

A következő évben sok új hajtás fejlődik, ezekből a visszavágott részeken 2-3 darabot hagyjunk meg metszés nélkül, a többit vágjuk ki tőből. Az így ifjított orgona 2-3 év múlva fog újra virágokat hozni.

Ha 2-3 év alatt szeretnénk elvégezni az ifjítást, akkor a gallyak felét vagy harmadát metsszük vissza az előbbi módon, a megmaradókra pedig a következő években kerítsünk sort.

Képek forrása: Pixabay.com

Felhasznált irodalom: A metszés zsebkönyve

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert