orgona

Cikkünkben 4 orgona (Syringa) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kerti orgona (Syringa vulgaris) bemutatása, gondozása

A kerti orgona (Syringa vulgaris) akár 7méteres magasságot is elérő lombhullató cserje, amely nagyméretű illatos virágaival, valamint dús lombozatával is kertünk éke lehet.

orgona

Kép forrása: Pixabay.com

Levélzetét üde zöld színű szív alakú levelek alkotják. Lila, fehér, rózsaszín, vagy bordó színben játszó virágbugái április végén, és május első felében nyílnak. Virágzási ideje viszonylag rövid, azonban látványa, és bódító illata kárpótol minket ezért.

A kerti orgona egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül, világos, vagy tűző napos helyet egyaránt választhatunk. A talaj típusára nem igazán kényes, de leginkább a tápanyag dús, kissé meszes talajokat kedveli.

Szaporítani tavasz végén lehet dugványozással, a vad fajtákat pedig gyökérsarjjal. Az orgonát azért, hogy minél hosszabb ideig virágozzon, ne öregedjen vagy vaduljon el, metszeni kell.

Az orgona bejegyzését az alábbi cikkben mutatjuk be részletesen: Az orgona metszése – Útmutató

2. Törpe orgona (Syringa meyeri) bemutatása, gondozása

törpe orgona

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Melikamp

A törpe orgona (Syringa meyeri) kb. 1-1,5méteres maximális magasságot elérő, lassú növekedésű terebélyes cserje, mely nyírott és nyíratlan sövény kialakítására is alkalmas.

Főként virágaival díszítő lombhullató cserje, mely amellett, hogy nagyon mutat, jó várostűrő képességű is. A növény levélzetét kereked, nem túl nagyméretű világoszöld levelek alkotják. Rózsaszín árnyalatú, bugákba tömörülő kellemes illatú virágai tavasszal nyílnak.

A törpe orgona napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető, azonban igazán intenzíven napos, világos helyen virágzik. Talajok közül a tápanyagban gazdag, semleges, enyhén lúgos vagy savas kémhatású, kissé nyirkos talajt kedveli.

Sikerrel másodvirágzásra ösztönözhetjük, ha az elhervadt virágokat folyamatosan eltávolítjuk. Metszeni a virágzást követően lehet. Dugványozással, bujtással és oltással is szaporítható.

3. Jósika orgona (Syringa josikaea) bemutatása, gondozása

jósika orgona

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kingsbrae Garden / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A jósika orgona (Syringa josikaea) kb. 3-4 méteres maximális magasságot elérő, bokros növekedésű lombhullató cserje, mely a Kelet-Kárpátokban, Galíciában, valamint az Erdélyi-szigethegységben őshonos.

Lombozatát üde, sötétzöld, hosszúkás-tojásdad levelek alkotják. Bugában nyíló virágai a kerti orgonáénál később, május-júniusban nyílnak, és kevésbé intenzív illatot árasztanak. Jól mutat szoliterként, de cserjecsoportba is ültethetjük.

Ültetési helyéül napos, világos, vagy félárnyékos helyet válasszunk. Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, kissé nedves talajokat kedveli. Meghálálja az öntözést.

4. Szeldeltlevelű orgona (Syringa x laciniata) bemutatása, gondozása

szeldeltlevelű orgona

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Liné1

A szeldeltlevelű orgona (Syringa x laciniata) bokros felépítésű, kissé terebélyes, könnyed, légies hatású, kb. 2 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, melyet főként szoliterként érdemes ültetni.

Levélzetét zöld színű, többnyire erősen szeldelt levelek alkotják. Halványlila színű, kellemes illatú virágbugái a tavasz második felében nyílnak.

A szeldeltlevelű orgona napos, világos vagy félárnyékos, jó légáramlású helyen, savas, semleges, vagy enyhén lúgos talajba ültetve fejődik legszebben. Az elnyílt virágok eltávolításán kívül más teendőnk nem igazán akad vele. Ez egy fontos feladat, mivel így a következő évben bőségesen fog virágozni növényünk.

Betegségek közül időnként megtámadja a lisztharmat. Szaporítani dugványozással és bujtással lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Melikamp; Flickr / Szerző: Kingsbrae Garden / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Liné1

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék