Allium giganteum

Az óriás díszhagyma (Allium giganteum) bemutatása, gondozása

Allium giganteum

Allium giganteum / Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

Az óriás díszhagyma (Allium giganteum) a Himalájában őshonos nagytermetű évelő, hagymás növény. Magassága akár a másfél métert is elérheti, a vékony, hosszú szár végén nyílik, gömb alakú, hatalmas lila virága, a nyár első felében.

Allium giganteum

Allium giganteum / Kép forrása: Pixabay.com

Ültetésekor számoljunk azzal, hogy virágzás után, a zöld részek visszahúzódnak a hagymába, valamint elsárgulnak, ezért helyét pótolni kell, más virággal. 

Jól társítható kisebb termetű virágokkal, de önmagában is igazi dísze lehet kertünknek.

Az óriás díszhagyma gondozása nem túl bonyolult. Fényigényes növény, ezért napos helyre ültessük, árnyékos helyre semmiképpen.

Talaj tekintetében nem igazán válogatós, homokos vagy kötött, tápanyag dús talajba egyaránt ültethető, bár utóbbiban jobban fejlődik.

Szaporítani magról lehet, ilyenkor azonban nagyjából 4-5 évet kell várni az első virágzásra, érdemesebb tehát inkább hagymát vásárolni.

A díszhagyma ültetése

Allium 'Mont Blanc'

Allium ‘Mont Blanc’ / Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

A díszhagyma ültetésének ideális ideje az ősz, szeptember, október.

A különféle fajok hagymája eltérő méretű, így legegyszerűbben úgy határozható meg az ültetési mélység, ha a hagyma magasságát megszorozzuk hárommal, pl. egy 5cm-es hagymát 15cm mélyre kell ültetni, előkészített, átgereblyézett talajba.

Attól függően, hogy mekkora lesz a kifejlett növény, eltérő tőtávolságokra kell elültetni a hagymákat. A kisebb termetű fajokat, elég egymástól 5cm-re ültetni, míg a magas, nagyobb virágú fajokat, kb. 25cm-re.

Képek forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Pixabay.com

Források: Wikipédia – Hagyma nemzetség; Bakker.com – A díszhagyma ültetése

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők