óriás tuja

Az óriás tuja (Thuja plicata) bemutatása, gondozása

óriás tuja

Kép forrása: Flickr / Szerző: Eric Hunt / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Az óriás tuja (Thuja plicata), nagytermetű, arányos, kúp formájú, sudár tuja faj, amely akár a 40-50 méteres magasságot is elérheti, kertészeti változatai nem nőnek ekkorára. Hosszú életű fa, mely Észak-Amerika nyugati vidékeiről származik, óriás életfa néven is ismert.

Méretbeli adottságai miatt, az alapfajt szoliterként érdemes ültetni, ekkor érvényesül igazán formája és szépsége, de sövény nevelésére is alkalmas, metszéssel alakítható.

A kertészetek kínálatában az óriás tuja számos fajtájával találkozhatunk, az alábbi fajtákat vásárolhatjuk meg a leggyakrabban:

  • Thuja plicata ‘4ever Goldy’: kb. 3-5 méteres magasságot és 2 méteres szélességet elérő szabályos kúp alakú fajta. Színe élénksárga és zöld, ősszel narancsos-bronzos árnyalatot kap.
  • Thuja plicata ‘Atrovirens’: gyors növekedésű, kb. 5-7 méteres magasságot ér el, széles kúp alakú.
  • Thuja plicata ‘Aurea’: zárt kúp alakú, aranysárga színű, kb. 10-15 méteres magasságot elérő fajta.
  • Thuja plicata ‘Can Can’: kb. 2,5 méteres magasságot elérő, kúp alakú fajta. Sötétzöld színű, a hajtások vége krém-fehér árnyalatú.
  • Thuja plicata ‘Grüne Kugel’: kifejlett magassága kb. 0,8-1,2 méter, gömb formájú fajta. Élénkzöld színű, levelei kemények, kagylószerűen lehajlók.
  • Thuja plicata ‘Whipcord’: kb. 0,6-0,8 méteres magasságot elérő, elhajló hajtásrendszerű, sötétzöld fajta. Télen bronzos árnyalatot kap.
  • Thuja plicata ‘Zebrina’: kb. 10-15 méteres kifejlett magasságú, kúp alakú óriástuja fajta, lombja tarka.

Az óriás tuja egyszerűen nevelhető díszfa, mely napostól az árnyékosig lényegében bármilyen fényviszonyú helyre ültethető. Legjobban, a tápanyagban gazdag, laza szerkezetű, kissé nyirkos talajokat kedveli, de az ettől eltérő körülményekhez is képes alkalmazkodni.

Fiatal példányai kissé érzékenyek a hideg, téli szélre, ezért ha lehetséges, védett helyre ültessük. Kártevők közül a boróka-tarkadíszbogár, a levéltetvek és a pajzstetvek károsíthatják. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Eric Hunt / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek