japán lonc

Az örökzöld japán lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’) bemutatása, gondozása

japán lonc

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ryan Somma / Licence: CC BY-SA 2.0

Az örökzöld japán lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’) Kelet-Ázsiából származó kúszónövény, amely nagyon mutatós, és emellett finom illattal árasztja el kertünket. Félárnyékos helyre igazán jó választás, ilyen körülmények mellett fejlődik legszebben.

Különlegessége, hogy nyáron fehér virágokat hoz, amelyek az idő előrehaladtával sárgává válnak, így akár egyszerre gyönyörködhetünk a különböző színű virágok látványában, amelyeknek, a tömött, friss zöld levélzet szolgál hátteréül.

Leveleitől, csak a leghidegebb teleken szabadul meg, így ideális esetben, egész évben kertünk díszéül szolgál. Télen mérgező kékesfekete terméseket hoz.

Rendkívül gyorsan fejlődik, akár 4-5méteres magasságig is felkúszhat, ezért, ha kerítések, vagy pergolák befuttatására keresünk növényt, jól döntünk, ha a loncot választjuk.

Gondozása egyszerű, a napos helyre történő ültetést is elviseli, de igazán szépen félárnyékos helyen fejlődik. Talajra egyáltalán nem kényes, de ha tápanyagban gazdag, humuszos talajba ültetjük, azt meghálálja.

Az idősebb példányok ellenállók a szárazsággal szemben, egyébként közepesen vízigényes növényként tartjuk számon.

Metszeni elég évente egyszer, erre tavasszal kerítsünk sort. Kártevők és betegségek közül, a levéltetű és esetenként a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani bujtással és dugvánnyal is lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ryan Somma / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek