oroszlánszáj
oroszlánszáj

Kép forrása: Pixabay.com

Az oroszlánszáj vagy tátika általában közepesen magas termetű, hosszan tavasz végétől, ősz elejéig virágzó, könnyen nevelhető dísznövény.

Léteznek alacsonyabb törpe változatai, valamint kúszó növekedésűek is. Napos, világos virágágyásokban, más fényigényes virágokkal együtt szép, harmonikus egységet alkot. Szaporítani magról lehet.

Az oroszlánszáj magvetése

oroszlánszáj

Kép forrása: Pixabay.com

Az oroszlánszáj palántáit beltérben, már nagyon korán februárban és márciusban elkezdhetjük nevelni, így hamar kapunk kiültethető, és virágzó növényeket.

Az ilyenkor nevelt palántákat, már áprilisban ki lehet ültetni végleges helyükre, azonban, ha még várhatók fagyok, érdemes takarni őket.

oroszlánszáj

Kép forrása: Pixabay.com

A magvetéshez először töltsük meg a palántanevelő tálcát, lazább szerkezetű földdel, és nedvesítsük át az ültető közeget, oly módon, hogy vízbe állítjuk a tálcát. Ha átnedvesedett a föld, engedjük, hogy kicsöpögjön a felesleges nedvesség.

Szórjunk magokat a földre, és finoman nyomkodjuk meg őket, ezt követően nagyon vékony réteg homokkal fedjük be a magokat. Keressünk kellemesen meleg kb. 18-20fokos helyet a tálca számára, és fedjük le üveglappal a páratartalom biztosítása miatt.

Kb. 2 hét alatt kicsíráznak a magok, amikor már látjuk a fiatal növényeket, lekerülhet az üveglap, nem kell tovább párásítani. Keressünk valamivel hűvösebb, világos helyet a növények számára, majd amikor már két valódi levelük is kifejlődött tűzdeljük őket át.

Áprilisban már kiültethetjük őket szabadba, arra figyeljünk oda, hogy a csigák sajnos, nagyon szeretik.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert