oroszlánszáj

Az oroszlánszáj (Antirrhinum majus) bemutatása, gondozása

oroszlánszáj

Kép forrása: Pixabay.com

Az oroszlánszáj (Antirrhinum majus) vagy ismertebb nevén tátika, mediterrán vidékekről származó, változatos szín és méretváltozatokban előforduló, fürtös virágzatú, kevés törődést igénylő dísznövény.

Leggyakoribbak a félmagas, 80cm körüli magasságot elérő fajták, de léteznek jóval kisebb törpe és futó oroszlánszáj fajták is. Virágzási ideje, május közepétől szeptemberig tart, a nyár első két hónapjában a leglátványosabb.

Ültetési helynek, kifejezetten világos, napos ágyást válasszunk, ahol más hasonlóan napfény igényes növényekkel együtt díszítheti kertünket. Vízigénye átlagos, szárazabb időszakokban meghálálja az öntözést.

oroszlánszáj

Kép forrása: Pixabay.com

Talaj tekintetében sem válogatós, bár az fontos szempont hogy a talaj áteresztőképessége legyen megfelelő. A pangó víz a gyökérzet rothadását, ezáltal a növény pusztulását is eredményezheti.

Bár különösebb tápanyag utánpótlást nem igényel, legszebben termékeny talajba ültetve virágzik. Ügyeljük az elszáradt virágok rendszeres eltávolítására, így a virágzási idő kitolható egészen az ősz kezdetéig.

Szaporítása történhet magról februártól-áprilisig vethetjük magjait, palántáit pedig április végén ültethetjük ki a szabadba.

Az oroszlánszáj magvetése részletesen

oroszlánszáj

Kép forrása: Pixabay.com

Az oroszlánszáj palántáit beltérben, már nagyon korán februárban és márciusban elkezdhetjük nevelni, így hamar kapunk kiültethető, és virágzó növényeket.

Az ilyenkor nevelt palántákat, már áprilisban ki lehet ültetni végleges helyükre, azonban, ha még várhatók fagyok, érdemes takarni őket.

A magvetéshez először töltsük meg a palántanevelő tálcát, lazább szerkezetű földdel, és nedvesítsük át az ültető közeget, oly módon, hogy vízbe állítjuk a tálcát. Ha átnedvesedett a föld, engedjük, hogy kicsöpögjön a felesleges nedvesség.

oroszlánszáj

Kép forrása: Pixabay.com

Szórjunk magokat a földre, és finoman nyomkodjuk meg őket, ezt követően nagyon vékony réteg homokkal fedjük be a magokat. Keressünk kellemesen meleg kb. 18-20fokos helyet a tálca számára, és fedjük le üveglappal a páratartalom biztosítása miatt.

Kb. 2 hét alatt kicsíráznak a magok, amikor már látjuk a fiatal növényeket, lekerülhet az üveglap, nem kell tovább párásítani. Keressünk valamivel hűvösebb, világos helyet a növények számára, majd amikor már két valódi levelük is kifejlődött tűzdeljük őket át.

Áprilisban már kiültethetjük őket szabadba, arra figyeljünk oda, hogy a csigák sajnos, nagyon szeretik.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények