orvosi zsálya

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) bemutatása, gondozása

orvosi zsálya

Kép forrása: Pixabay.com

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) Dél-Európából származó, kellemes illatú félcserje, amelynek kékeszöld színű, hosszúkás levelei kiválóan alkalmazhatók gyógyászati célokra, valamint fűszernövényként is.

Amellett, hogy sok féle hatóanyagot, és illóolajat tartalmazó levelei miatt érdemes tartani, kertünk dísze is lehet, 50-80cm-es magasságával, valamint illatos, kékeslila virágaival.

Orvosi zsálya termesztése kertben

Szerencsére kertben történő nevelése egyszerű, ugyanis egy eléggé igénytelen növényről van szó.

Ha szeretnénk kihasználni, az orvosi zsálya gyulladás és izzadáscsökkentő hatását, nincs más teendőnk, mint egy nagyon világos, napos helyet választani számára.

A túlságosan kötött, agyagos talajokat nem szereti, a pangó vízre érzékeny, egyéb szempontból nem igényes a talajra, kavicsos, köves talajban is boldogul.

Víz igénye nem túl nagy, jó választás tehát, ha nem szeretnénk az öntözéssel túl sokat foglalkozni, de mégis mutatós, virágzó növényt tartanánk. Elég csak mértékkel öntözni. Miután elvirágzott célszerű visszavágni, ezen kívül egyéb teendőnk nem akad vele.

Felhasználási lehetőségei

Gyógyászati célra használható leveleit júniustól, júliustól kell begyűjteni, úgy, hogy a leveleket eltávolítjuk a szárról. A levelekből forrázat valamint tea is készíthető. Teájával kezelhető, a torokgyulladás, fogínygyulladás valamint a száj gyulladása is.

Belsőleg felhasználva, az emésztési problémákat orvosolhatjuk vele. Nem utolsó sorban, aromás fűszernövény, amellyel főként hal és húsételeket ízesíthetünk.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.