őszibarack
őszibarack

Kép forrása: Pixabay.com

Az őszibarack (Prunus persica) Kínából származó gyümölcsfa, mely rokonságban áll a szilvával, kajszibarackkal és a mandulával is. Régebben úgy tartották, hogy őshazája Perzsia, erre utal latin elnevezése.

Kínában, a legelső európai szövegeknél mintegy 1000 évvel korábban említik, ezek az írásos emlékek teszik egyértelművé kínai eredetét. Innen jutott el a Selyemúton az akkori Perzsiába, és emiatt titulálhatták a rómaiak perzsa gyümölcsnek.

Az őszibarack nyáron beérő ízletes gyümölcse vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, diétázók is bátran fogyaszthatják, mivel víztartalma magas, kalória tartalma viszont alacsony.

Kép forrása: Pixabay.com

Lédús, kiváló szomjoltó gyümölcs, segít megőrizni a bőr szépségét, rost és pektin tartalma miatt jótékonyan hat az emésztésre is. Leginkább frissen leszedve fogyasztjuk, de remek befőtt, lekvár és dzsem alapanyag, levesek, sütemények ízletes gyümölcse is.

Ha szeretnénk őszibarackot termeszteni a kertben, akkor elsőként érdemes megismerkednünk az őszibarack igényeivel és gondozásával.

Az őszibarack igényei, gondozása

őszibarack

Kép forrása: Pixabay.com

Az őszibarack fény és melegigényes fa, ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk. Az őszibarackkal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a téli fagyokat viszonylag jól átvészeli, azonban a korai tavaszi fagyok károsíthatják bimbóit.

Az őszibarack viszonylag jól bírja a szárazságot, ugyanakkor, a bőséges és jó minőségű terméshez öntözést igényel. Nyári aszályban, öntözés nélkül, gyümölcsei aprók és íztelenek lesznek.

őszibarack

Kép forrása: Pixabay.com

Talajok közül legjobban a kissé meszes, lazább, levegősebb szerkezetű, tápanyagban gazdag talajokat kedveli. Túlságosan meszes talajú, valamint magas talajvizű területekre ne ültessük. A gazdag termés érdekében az őszibarack gondozása során nem szabad megfeledkezni a tápanyagok pótlásáról sem.

Az őszibarack nem mentes a betegségektől és a kártevőktől sem, ezért az őszibarack ültetésével növényvédelmi teendőkre is számíthatunk. Szintén elmaradhatatlan feladat az őszibarack metszése is, melyet egy külön bejegyzésben részletesen mutatunk majd be.

Most, hogy röviden átnéztünk milyen igényei és gondozási feladatai vannak a kertbe ültetett őszibaracknak, lássuk, az ültetés menetét.

Az őszibarack ültetése

őszibarack

Kép forrása: Pixabay.com

Őszibarackot konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk. A konténeres őszibarackot a téli fagyos hetek kivételével bármikor ültethetjük, a szabadgyökerű őszibarack ősszel és kora tavasszal ültethető a kertbe.

A megvásárolt szabadgyökerű őszibarackot lehetőség szerint azonnal ültessük el, ha erre nincs mód, állítsuk vízbe az ültetésig, ne hagyjuk kiszáradni. A konténeres őszibarack ebből a szempontból nem annyira érzékeny.

Az ültetés előtt a szabadgyökerű őszibarack gyökereinek végéből, metszőollóval csípjünk le 1-2 cm-t, figyeljünk rá, hogy minél többet tartsunk meg a gyökérzetből. A gyökérzóna ilyen módon történő kezelésével, növelhetjük a gyökérzóna növekedési erélyét. Konténeres őszibarack esetében erre nincs szükség.

Az ültetés első lépéseként határozzuk meg az ültetés helyét, az őszibarack igényeinek megfelelően, mérlegelve a kifejlett fa helyigényét is. Ássuk ki az ültető gödröt, a gödör legyen nagyjából kétszerese a gyökérrendszer méretének.

őszibarack

Kép forrása: Pixabay.com

A kiásott földet például, ha túl homokos, vagy agyagos, javítsuk fel tápanyagban gazdag földkeverékkel. Ha attól tartunk, hogy a földkeverék esetleg gombás betegséget hordozhat, használjunk gombaölő szert, így megelőzve, hogy egy esetleges gombás betegség visszavesse a fa növekedését.

A gödör aljába terítsünk egy réteg szerves trágyát, ezt keverjük földdel, vagy takarjuk egy réteg földdel, hogy ne érintkezzen közvetlenül a gyökerekkel.

Egyengessük el gyökereket az ültető gödörben, állítsuk be a facsemetét egyenesen, törekedve arra, hogy teljesen függőlegesen álljon. Figyeljünk oda az ültetési magasságra is, a szemzési, oltási hely, mindig kerüljön a földfelszín fölé.

Ha sikerült beállítanunk az őszibarack facsemetét, kezdjük meg a föld visszatöltését és tömörítését, ha végeztünk, alaposan öntözzük be a csemetét, és később se feledkezzünk el az öntözésről!

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia  – Őszibarack; Oázis Kertészet – Gyümölcsfák: Az őszibarack; Digitális Tankönyvtár – A gyümölcsök termesztése; Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert