kínai őszirózsa
kínai őszirózsa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An

Az őszirózsa sokféle színváltozatban, virágformában előforduló látványos dísznövény. Szaporítani magvetéssel lehet. Ősszel saját maga is elszórja magjait, az ezekből fejlődő fiatal növényeket is átültethetjük.

Ha ennél kiszámíthatód módon szeretnénk szaporítani, akkor cserépbe és szabadföldbe vetve is nevelhetünk palántákat magvetéssel.

Az őszirózsa vetése beltérben

A beltéri magvetés ideális ideje, az utolsó fagyok előtt 6-8héttel van, az ilyenkor vetett magokból fejlődő palántákat kiszoktatás után, május közepén lehet végleges helyükre ültetni.

A vetéshez töltsünk meg cserepeket kerti föld és komposzt keverékével, majd pedig szórjuk a felszínére a magokat, és takarjuk be vékonyan földdel.

A vetés ne legyen túl sűrű, hogy elég helye legyen a növényeknek a fejlődéshez. Vetés után mérsékelten öntözzünk, a talaj mindig legyen kissé nyirkos.

A cserepek számára hűvös, kb. 15fokos, világos helyet keressünk, itt kb. 2hét alatt csíráznak a magok.

Amikor már legalább 5cm-esek a palánták, ültessük őket nagyobb cserépbe, május közepén pedig végleges helyükre.

Az őszirózsa vetése szabadban

Áprilistól-májusig szabadfölbe vetéssel is nevelhetünk palántákat. Ehhez készítsünk elő egy virágágyást. Ha több sorban szeretnénk vetni, akkor a sorok között legalább 20cm-es sortávolságot hagyjunk.

Locsoljunk meg az ágyást, és szórjuk el a magokat, majd húzzunk rá vékony réteg földet. Ahogy a cserépbe vetésnél, úgy a szabadföldinél is fontos, hogy a vetés mindig kissé nyirkos legyen. Amikor már elég fejlettek a palánták, innen kerülhetnek végleges helyükre.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert