új-zélandi teafa

Az új-zélandi teafa (Leptospermum scoparium) bemutatása, igényei, gondozása

új-zélandi teafa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Az új-zélandi teafa vagy manukafa (Leptospermum scoparium) örökzöld cserje vagy fa, mely Új-Zélandon, valamint Délkelet-Ausztráliában őshonos. Kitűnő mézelő növény, melynek leveléből tea készül.

Felfelé álló hajtásain sűrűn sorakoznak az apró, vékony, hosszúkás alakú, ezüstös színű levelek.  Az alapfaj virágai fehérek, a kertészetekben telt virágú, és rózsaszín virágszínű változatok is kaphatók.

A teafa fény és melegigényes növény, mely jól bírja a tűző napot is. Fagyérzékenysége miatt, ha a kertben szeretnénk nevelni, napos, déli fekvésbe ültessük, és télen takarással óvjuk a fagyoktól.

Nevelhetjük nagyobb cserépben, dézsában is, nyáron vigyük ki a szabadba. Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú talajokat szereti leginkább.

új-zélandi teafa

Kép forrása: Pixabay.com

A fiatal növény rendszeres öntözést igényel, azonban túlöntözni nem szabad, ne álljon a növény a nedves talajban. Az idősebb példányok tolerálják az átmeneti szárazságot.

A sérült, beteg és elhalt részek eltávolításán kívül alapvetően nem igényel metszést. Ha szeretnénk, hogy megőrizze alakját, bokrosan növekedjen, valamint további virágzásra ösztönöznénk, akkor a virágzás után megmetszhetjük.

A visszavágásnál ügyeljünk rá, hogy ne metszzük túl erősen, egyharmadánál többet ne vágjunk vissza.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Forrás: The Spruce

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények