japán üröm

Cikkünkben 5 üröm (Artemisia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Japán üröm (Artemisia schmidtiana) bemutatása, gondozása

A japán üröm (Artemisia schmidtiana) Japán területén őshonos, alacsony termetű félörökzöld, évelő. Növekedése során tömött párnát hoz létre.

japán üröm

Kép forrása: Flickr / Szerző: Quinn Dombrowski / Licence: CC BY-SA 2.0

A növény díszét ezüstszínű, molyhos agancshoz hasonló levelei adják, bár virágot is hoz a nyár első felében, azok meglehetősen jellegtelenek. Sokrétűen felhasználható növény, beültethetők vele sírok, kőedények, valamint sziklakertek is.

A japán üröm átlagos igényű növény. Ültetési helyéül, világos, de nem tűző napos helyet keressünk, ahol a talaj jó vízáteresztő képességű és sovány. Vízigénye alacsony, elég csak mértékkel öntözni. Miután elvirágzott érdemes visszavágni.

2. Gyopáros üröm (Artemisia ludoviciana) bemutatása, gondozása

gyopáros üröm

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: RaffiKojian

A gyopáros üröm (Artemisia ludoviciana) Észak-Amerikában őshonos közepesen magas évelő növény. A terjedő tövű évelő növény főként ezüstszínű, hosszúkás levelek által borított hajtásaival díszít, de a nyár második felében virágokat is hoz.

Kiszárított hajtásait, szárazvirág kompozíciók készítéséhez lehet felhasználni. Kertben, évelőágyba ültetve mutat leginkább jól. A gyopáros üröm nem túl igényes növény, egyszerűen nevelhető.

Ültetési helyéül, világos, napos helyet keressünk, ahol a talaj jó vízáteresztő képességű, talajjal szemben egyéb igényei nincsenek. Alacsony vízigényű növény.

3. A tárkony (Artemisia dracunculus) bemutatása, gondozása

tárkony

Kép forrása: Pixabay.com

A tárkony, francia tárkony, orosz tárkony vagy tárkonyüröm (Artemisia dracunculus), akár másfél méteres magasságot is elérő terjedő tövű évelő növény. Értékes fűszernövény, és hasznos gyógynövény is egyben. Jól illik a húsételekhez, levesekhez és mártásokhoz is. 

Levélzetét hosszúkás, vékony levelek alkotják, melyek sűrűn sorakoznak a száron. Sárgászöld virágai a nyár második felében nyílnak. Teája fokozza az étvágyat, valamint kiváló vesetisztító is.

A tárkony fény és melegigényes növény. Ültetési helyéül tűző napos, de legalább világos helyet válasszunk. A talaj típusára nem különösebben kényes, legjobban átlagos kötöttségű talajban fejlődik. Vízigénye átlagos, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. Szaporítani tőosztással lehet, az ősz folyamán.

4. Fehér üröm (Artemisia absinthium) bemutatása, gondozása

fehér üröm

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Niccolò Caranti

A fehér üröm (Artemisia absinthium) közepesen magas, magas évelő növény, melyet fűszernövényként és gyógynövényként is hasznosítottak. Csak kis mennyiségben szabad fogyasztani tujon tartalma miatt, ami nagyobb mennyiségben káros az egészségre.

A mediterrán területeken, valamint hazánkban is honos növény dekoratív levélzetével a természetese hatású kertrészek díszeként is megállja a helyét. Felálló, fásodó szárait ezüstös árnyalatú, szeldelt, szőrös levelek borítják.

Nyáron sárga színű virágokat is hoz, de ezek elég jellegtelenek, nem bírnak különösebb díszítő értékkel.

Ültetési helyéül, napos, világos esetleg félárnyékos helyet válasszunk, száraz, jó vízelvezető képességű talajba ültessük. Jó szárazságtűrő növény, semmiképp se öntözzük túl.

Betegségek jellemzően nem támadják meg, kártevők közül levéltetvek károsítják időnként. Szaporítani magról és dugványozással is lehet.

5. Lisztes üröm (Artemisia stelleriana) bemutatása, gondozása

lisztes üröm

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A lisztes üröm vagy szürke üröm (Artemisia stelleriana) alacsony termetű, földön elterülő habitusú évelő növény, mely Kelet-Ázsiában őshonos.

Főként leveleivel díszítő növény, mely jól mutat sziklakertbe, balkonládába, ágyásszegélybe vagy konténerbe ültetve is. Levélzetét mélyen szeldelt, ezüstszürke árnyalatú, szőrrel borított levelek alkotják. Nyáron apró, sárga virágokat is, hoz, de ezek csekély díszítőértékkel bírnak csak.

A lisztes üröm egyszerűen nevelhető, jó szárazságtűrő képességű, nem túl igényes növény, mely betegségekre és kártevőkre sem kimondottan érzékeny.

Ültetési helyéül napos, világos helyet keressünk, lehetőség szerint homokos, kavicsos, jó vízelvezető képességű talajba ültessük.

A túlságosan kötött talajt, és a pangó vizet nem szereti, gyökerei hamar rothadni kezdenek, ami a növény pusztulását okozhatja. Az enyhébb teleket a levélzet károsodásával, de sikerrel átvészeli. Szaporítani tőosztással, dugványozással és magról is lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Quinn Dombrowski / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: RaffiKojian; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Niccolò Caranti; Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Források: Wikipédia – Fehér üröm; Hobbikert – Fehér üröm

Comments are closed.