baba naptej

A napi levegőzés elengedhetetlen és üdítő pontja a kisbabák napirendjének, ám a fényvédelemre náluk fokozott figyelmet kell fordítanunk, hisz a bőrük még különösen érzékeny és kevéssé tud védekezni az erős napsugárzás ellen.

De mégis mit tehetünk a napégés, valamint a napsugárzás hosszú távú káros hatásai ellen és milyen típusú, hányas faktorszámú napvédőt válasszunk a kisgyermekünknek? Az alábbiakban mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Naptej babáknak

Baba naptej – mikortól

A legfontosabb tudnivaló, hogy a baba 6 hónapos koráig tanácsos teljesen elkerülni a közvetlen napsütést. Ennek betartása délelőtt 11 és délután 3 óra között különösen fontos.

Emellett árnyékolók és könnyű takarók lehetnek segítségünkre, amíg a babával napos területen sétálgatunk. Kis napellenzős sapkákat, csinos kalapokat és napernyőket vethetünk be annak érdekében, hogy megvédjük a csecsemő érzékeny bőrét.

Ha mégis napra kényszerülünk akkor a baba fedetlen testfelületeire, speciálisan érzékeny bababőrre fejlesztett, fizikai szűrőt tartalmazó napvédő terméket alkalmazzunk.

naptej babáknak

Kép forrása: Pixabay.com

Naptej gyerekeknek

6 hónapos kor felett már sokkal bátrabban alkalmazhatunk fényvédő termékeket gyermekünk bőrére.

fényvédőket 30 perccel azelőtt érdemes felvinni, hogy direkt napra kerülne a gyermek és 2 óránként, vagy még gyakrabban érdemes megismételni, amennyiben a gyermek vízbe megy, vagy erősen izzad.

Jó tudni, hogy a kora tavaszi napsütés során és felhős időben is erős UV-sugárzást tapasztalhatunk, így ezekben az időszakokban is ajánlott a napvédő termékek használata.

Naptej választás

Egyéves korig elsősorban fizikai szűrős fényvédő használata javasolt, amelyek cink-oxid, vagy titán-dioxid mikropigmentek segítségével filmréteget képeznek a bőrön és visszaverik az UV-sugárzást.

Válasszunk hipoallergén és illatanyagmentes, minimum 30 SPF (faktor számmal ellátott) napvédő terméket.

Naptej faktorszám – mit jelent

Az SPF (Sun Protection Factor) jelölés jelzi a fényvédő termék faktorszámát. Az SPF az UV-sugárzás elleni védelmet jelenti.

A faktorszám mennyisége mutatja, hogy a fényvédő az UV-sugarak milyen mennyiségét képes kiszűrni. A gyakorlatban például az SPF 30-as napvédő a sugarak kb. 96 százalékát míg az SPF 50-es a sugarak 98%-át szűri ki.

Mindez annyit tesz SPF 30 esetén, hogy a bőrünk 30-szor annyi UVB-sugárzást bír el, mint fényvédő alkalmazása nélkül.

A fényvédők elsősorban az UVB-sugarak ellen védenek. Az UVA-sugarak ellen az úgynevezett széles spektrumú fényvédők, és azok a termékek védenek, amelyek UVA-PF, vagy PPD jelzéssel vannak ellátva.

A szakemberek minimum SPF 30-as fényvédőt javasolnak gyermekek számára napi használatra. Érzékenyebb, kifejezetten fehér bőr esetén az SPF 50-es fényvédőt érdemes választani.

Napégés esetére: ha mégis megtörténik a baj

Ha a 18 hónapnál fiatalabb kisgyermek bőre leég érdemes megmutatni a gyermekorvosnak, vagy szakorvosnak.

Ez később is igaz rossz közérzet, aluszékonyság, fejfájás, hólyagos bőr, vagy láz jelentkezése esetén.

Amíg el nem jutunk orvoshoz, vagy enyhébb esetben elsődleges a folyadékfogyasztás (anyatej, víz, tápszer) a kiszáradás elkerülése érdekében.

Vigyük a gyermeket árnyékos helyiségbe és, ha szükséges alkalmazzunk a bőr regenerálódását segítő készítményeket.

Képek forrása: Unsplash.com / Valeria Zoncoll; Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom