futóbicikli

Amikor egy új családtag érkezik, a kertrendezés is új kihívásokat állít elénk. Egy bababarát kert kialakításánál egészen más szempontokat kell figyelembe venni, mint amikor egy dísz- vagy konyhakertet készítünk.

De mik a lehetséges veszélyforrások egy kisgyermek számára, és milyen terek kialakítására (vagy éppen leválasztására) van szükség ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát a kertben?

A babák legjobb barátja: gyep

A gyep az egyik legnagyobb gondozást igénylő és egyúttal a legkevesebb természeti előnnyel járó terület a kertben, azonban igazán praktikus, ha van kisbaba a családban.

A gyönyörű, frissen vágott, zöld gyep fűszálai között könnyebb észre venni az olyan elemeket (pl. tüskés ágak, éles kövek, kutyapiszok), amik veszélyt jelenthetnek a kicsik számára.

A sík terepen kellő hely marad a játékoknak is, így a tipegők egyik kedvence, a futóbicikli is jól használható a sima, füves területeken és a gyepen való gyakorlás során – az aszfalttal ellentétben – a sérülések veszélye is jóval kisebb.

Fél szemmel a kerten! – Medence

baba úszógumi

Kép forrása: Canva.com

Ha korábban úgy alakítottuk ki a kertünket, hogy dísztó vagy medence is kapott benne helyet vagy a jövőben tervezünk ilyesmit, érdemes észben tartani, hogy bármennyire is csodálatos egy kis tavacska és akármilyen kényelmes, ha van egy úszómedence, a víz óriási veszélyt jelenthet a kicsik számára!

Ugyanakkor a pancsolás a kerti medencében vidám családi program, ezért semmiképp sem kell elzárkózni a medence gondolatától, mindössze egy baba úszógumi kell a biztonsághoz, és persze az, hogy fél szemmel mindig a kertet figyeljük!

Mérgező növények

Köztudott, hogy a babák – és a kicsivel nagyobb gyerekek is – szeretnek mindent a szájukba venni, legyen szó ételről, cumiról, játékról, textíliákról vagy a kertben található növényekről. Sajnos számos olyan, szemet gyönyörködtető dísznövény létezik, amelynek egyes részei erősen mérgezők.

A bababarát kert kialakítása előtt érdemes megismerkedni ezekkel a növény fajtákkal és helyettük másokat választani. Ha pedig már a baba érkezése előtt készen van a kertünk, és vannak mérgező növényeink, érdemes valahogyan (pl. kerítéssel, hálóval) megoldani, hogy a kicsi ne férhessen hozzájuk.

Képek forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert