balkáni harangvirág

A balkáni harangvirág (Campanula poscharskyana) bemutatása,  gondozása

balkáni harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A balkáni harangvirág (Campanula poscharskyana), alacsony termetű, vízszintesen terjedő növekedésű évelő növény, amely a Balkán-félsziget északi vidékeiről származik.

A balkáni harangvirág igazán látványos növény, köszönhetően a szinte a teljes növényt borító, élénk kék színű, csillag alakú virágoknak. A pompás virágzat hátteréül a kissé hegyes, fogazott szélű levelek alkotta levélzet szolgál.

Elsősorban sziklakertekbe érdemes ültetni, de ágyások szegélyeként is jól mutat. Arra figyelni kell, hogy növekedése során elnyomhat más növényeket.

A balkáni harangvirág egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül félárnyékos valamint napos helyet is választhatunk. Talajjal szemben nem igazán válogatós, a lényeg, hogy semleges kémhatású vagy meszes legyen, és jó vízáteresztő.

Közepes vízigényű növény, mérsékelt, de rendszeres öntözést igényel, ne öntözzük túl, ugyanakkor földjét tartsuk kissé nedvesen.

Hogy megőrizzük szép formáját, a virágzás után célszerű visszavágni. Kártevők közül a csigák és a meztelencsigák okozhatnak kellemetlen perceket, betegségek közül a lisztharmat ütheti fel a fejét. 

Szaporítani ősszel és tavasszal is lehet tőosztással, valamint zölddugvány segítségével is.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Forrás: Wikipédia – Harangvirág

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők