gyompálma

A bambuszpálma (Chamaedorea elegans) bemutatása, gondozása

A bambuszpálma (Chamaedorea elegans) vagy gyompálma elsősorban leveleivel díszítő (bár sárgászöld bugavirágzatot is hoz), nagyméretű pálmafaj, mely akár a 3 méteres magasságot is elérheti.

Vásárlása során mindenképpen mérlegeljük, hogy tudunk-e számára elegendő teret biztosítani. Mérete és formája miatt, tágas helyiségekben, szoliterként is használhatjuk.

Elhelyezés

Az egyszerűen gondozható pálmafajok közé tartozik, egyedül arra kell fokozottan ügyelni, hogy ne kerüljön huzatos helyre, a huzatot a fikuszokhoz hasonlóan rosszul viseli.

Fényigénye átlagos, elhelyezéséhez kellemesen meleg, világos, de nem tűző napos helyet keressünk. Félárnyékos helyen is tarthatjuk.

Öntözés, tápoldatozás

Vízigényes növény, gyakori öntözést igényel, arra azonban figyeljünk oda, hogy ne álljon a vízben.

Külön tápoldatozás nélkül is jól fejlődik, de ha igazán jók akarunk hozzá lenni, akkor tavasszal és nyáron háromhetente tápoldatozhatjuk.

Párásítás

Szereti a párás levegőt, a levelek vízzel való permetezésével, biztosíthatjuk a kellő páratartalmat. A levélvégek száradása, és barnulása is megelőzhető a párásítással.

Átültetés, szaporítás

Átültetni nem kell túl gyakran, elég akkor, ha már nagyon elhasználódott a föld, amibe ültettük, esetleg kinőtte a cserepet. Az átültetést tavasszal végezzük el, ültessük B típusú virágföldbe. Magról szaporítható.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, vagy félárnyékos, szobahőmérsékletű, nem huzatos helyen tartsuk.

Öntözés: vízigényes növény, földje legyen nedves, ne hagyjuk kiszáradni a földlabdáját, de ne is álljon a vízben.

Tápoldatozás: tavasztól-őszig háromhetente tápoldatozhatjuk, ősszel és télen elhagyható a tápoldatozás.

Párásítás: szereti a párás levegőt, a levelek vízzel való permetezése, biztosítja a megfelelő páratartalmat számára.

Átültetés: átültetni tavasszal lehet B virágföldbe, ha már elhasználódott a földje, vagy túl kicsi a cserepe.

Szaporítás: szaporítása magról történik.

Kép forrása: Freepik.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények