A különféle táplálkozási trendek jönnek-mennek; és most nem csak az emberei ételekről beszélünk. Az állatainkkal kapcsolatban is ugyanúgy előfordulnak különféle etetési “divathullámok”, napjainkban például épp a BARF, azaz nyers etetés.

Ennek a lényege, hogy a kutya csak nyers húsokat és zöldségeket, gyümölcsöket kap, melyeket a gazdi állít össze meghatározott arányban. Egyesek esküsznek erre a táplálkozási formára, mások viszont idegenkednek tőle. Mi pedig nem szeretnénk igazságot tenni, csupán sorra vesszük a módszer mellett és ellen szóló legfőbb érveket. 

Miért előnyös a BARF etetés?

A nyers etetés hívei úgy tartják, hogy ez a fajta táplálkozás azért előnyös, mert a természetességet helyezi előtérbe. Hiszen a kutyák ősei a farkasok voltak, akik mindig nyersen fogyasztották a táplálékukat; és ha ez nekik jó volt, akkor a mai kutyáknak miért ne lenne? Vitathatatlan, hogy a nyers etetéssel rendkívül változatosan állítható össze a kutya étrendje, ráadásul mivel a gazdi maga készíti el a “menüt”, ezért pontosan tudja, hogy a kutyája mit eszik.

A sokféle variációnak köszönhetően a kutya étrendje akár teljesen személyre szabható, ami érzékeny gyomrú vagy allergiás ebeknél mindenképp előnyös. Bizonyos vélekedések szerint a nyers ételek a fogakat is jobban tisztítják, a feldolgozatlan táplálékot pedig könnyebb megemészteni.

Melyek a BARF etetés hátrányai?

Legfőképp az, hogy a gazdi részéről sokkal több időt és energiát igényel, mint a táp használata. Hiszen nem elég csak kimérni egy adag eledelt a zsákból és a kutya táljába szórni, hanem elő kell készíteni és összeállítani az ételt. Tehát a húsokat felszeletelni, a zöldségeket meghámozni, feldarabolni, és persze az sem mindegy, hogy miből, mennyi szükséges egy étkezéshez.

A nyers hús pedig baktériumokat is tartalmazhat, ezért csak olyan megbízható helyről szabad beszerezni, ahol direkt nyers etetés céljára forgalmazzák. Ráadásul a friss hozzávalók gyorsan megromlanak, így nem vásárolhatsz be belőle egy hónappal előre, illetve utazás során is problémát okozhat a kutya élelmezésének kérdése. Végül, de nem utolsósorban pedig nem is minden kutya hajlandó megenni a nyers táplálékot. 

Most akkor kipróbáljam vagy sem?

Ezt neked kell eldöntened. A természetes eredetű táplálékok megfelelően elkészítve valóban egészségesek a kutya számára, de ha neked túlságosan macerás a nyers etetés, akkor kedvencedet kínálhatod az Ecopet Natural tápokkal is, melyeket megtalász a Kutyakajas.hu Webáruházban.

Ezek az eledelek könnyen emészhető állati fehérjeforrásokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, valamit rostokat tartalmaznak. Az alapanyagok mindegyike ellenőrzött forrásból kerül a gyártóhoz, és csak GMO-mentes összetevőket használnak. 

Egy megfelelően választott kész eledellel is megőrizheted kutyusod egészségét, hiszen teli van hasznos tápanyagokkal, viszont nem igényel hosszas előkészítést.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik