Begonia elatior

A begóniák bemutatása

A begóniafélék családjába számos nagyon dekoratív faj tartozik, egyes begóniák virágukkal (Sudár begónia – Begonia elatior), míg mások levélzetükkel (Király begónia – Begonia rexBegonia boweri) díszítenek. Utóbbiakat összefoglaló néven levélbegóniának is nevezzük. Cikkünkben ezeket a begóniákat, valamint gondozásukat mutatjuk be.

A sudár begónia

A sudár begónia (Begonia elatior) a begóniafélék családjába tartozó Ázsia, Afrika, és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos növényfaj. Rengeteg fajtája áll a hobbi kertészek rendelkezésére, a különféle hibridek és színváltozatok, szobanövényként, kerti és balkon növényként tarthatók.

A sudár begónia igényei, gondozása

Begonia elatior

Sudár begónia / Kép forrása: Freepik.com

Nem napos, de világos, egész évben meleg, télen is legalább 16 fokos környezetet igényel. Öntözése során szobahőmérsékletű lágy vizet használjunk. A földlabda kiszáradását, és a pangó vizet is kerülni kell.

Tartsuk egész éven át mérsékelten nyirkosan, soha ne száradjon ki. Kis töménységű tápoldattal kéthetente tápoldatozzuk márciustól szeptemberig. A leveleket soha ne permetezzük, mert foltossá válnak, a közvetett párásítást viszont biztosítani kell.

Átültetni csak akkor szükséges, ha kinőtte a cserepét, ültetése hungarocell darabkákkal kevert A virágföldbe történjen. A gyökérlabda mérete csökkenthető, ültetéséhez lapos tartóedényt használjunk.

Szaporítása történhet rizómaosztással fűthető szaporítóágyban 24 fokos talajhőmérsékleten, valamint dugvánnyal, levél vagy gyökérdarabokkal.

A királybegónia (Begonia rex) és a Begonia boweri

Begonia rex

Begonia rex / Kép forrása: Pixabay.com

A királybegónia a begóniafélék családjába tartozó növény, mely Ázsia, Afrika és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos. A királybegónia az egyik legnépszerűbb és legismertebb levélbegónia.

Az első királybegóniák 1858-ban érkezetek Európába és lényegében azóta, szinte megállás nélkül nemesítik és születnek a szebbnél szebb királybegónia változatok.

A többféle színárnyalatban pompázó, mintás levelekkel díszítő királybegónián kívül, más levélbegóniák is elterjedtek és fellelhetők a kertészetek kínálatában. Ilyen például a pöttyökkel díszített levelű, igazán izgalmas külsejű Begonia boweri is.

A királybegónia (Begonia rex) és a Begonia boweri gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A királybegónia és a többi levélbegónia helyéül válasszunk világos, de tűző naptól védett, kellemesen meleg szobahőmérsékletű, legalább 16fokos helyiséget.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

Begonia boweri

Begonia boweri / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wildfeuer

Az öntözés és a tápoldatozás során is fő a mértékletesség. Öntözzük rendszeresen, de mértékkel a növényt, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a földje, de azt se, hogy álljon a vízben. A királybegónia esetében különösen kerülendő mindkét állapot.

Tápoldatozni elég tavasszal és nyáron kéthetente kis töménységű tápoldattal. A levélbegóniák kedvelik a kellemesen párás levegőt, a közvetlen párásítást viszont nem szeretik.

Ha a leveleket vízzel permetezzük, akkor a levelek foltosodni kezdenek. Alkalmazzunk közvetett párásítást, állítsuk a növény cserepét kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Átültetés, szaporítás

Begonia rex 'Escargot'

Begonia rex ‘Escargot’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Montrealais

A levélbegóniákat elég átültetni akkor, ha a növény kinőtte a cserepét. Az átültetést időzítsük tavaszra, ilyenkor A típusú virágföldbe ültessük át a növényt.

Szaporítani dugványozással lehet, kb. 24 fokos talajhőmérsékleten levél vagy gyökérdarabokkal. Próbálkozhatunk rizómaosztással is, ha emellett döntünk, végezzük el az átültetéssel egy időben.

Kártevők, betegségek

A növény igényeinek nem megfelelő helyen tartva, vagy gondozási hiba következtében előfordulhat gyökérrothadás és lisztharmat, valamint megtámadhatják a növényt fonálférgek is.

Képek forrása: Freepik.com; Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Wildfeuer; Wikipédia / Szerző: Montrealais

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények