szilva
szilva

Kép forrása: Pixabay.com

Az európai szilva (Prunus domestica) kb. 10-15 méteres maximális magasságot elérő lombhullató fa, melyet főként ízletes gyümölcséért ültetünk, de tavaszi virágzása miatt a kert díszeként is említést érdemel.

Hazája Közép-Ázsiától a Fekete-tengerig, Közép-Európáig terjed. A szilva termesztése világszerte jelentős, hazánkban főként a Prunus domestica különböző fajtáit ültetik, míg a világ más részein, amerikai, japán és kínai fajokat.

A szilva hamvas bevonatú, csonthéjas termései fajtától függően lila, vöröses, sárga vagy akár zöld színűek is lehetnek. Az ízletes, ám cukor tartalma miatt nem éppen diétás csemegének számító gyümölcs változatosan felhasználható.

Készíthetünk belőle lekvárt, befőttet, aszalt gyümölcsöt, főzhetünk belőle pálinkát. Fogyaszthatjuk nyersen, használhatjuk sütemény, gyümölcsleves vagy éppen szilvás gombóc készítéséhez is.

A besztercei szilva

Számos Magyarországon államilag elismert szilvafajtát tartunk számon, ezek közül a Besztercei szilva számít az egyik legnagyobb múltú fajtának. Már a középkor végén termesztették hazánkban, elődei valószínűleg Szíriából származnak. Öntermékeny fajta, mely rendszeresen és bőségesen terem.

Mélyhűtésre és befőtt készítésre is alkalmas gyümölcsei, magvaválók, kicsik, hosszúkás alakúak, sötétkék színűek, hamvas bevonattal. A nagyjából 15-20 grammos, rendkívül ízletes és kemény húsú gyümölcsök, szeptember elejétől érnek.

Ha kedvet kaptunk a Besztercei szilva vagy más szilvafajta ültetéséhez, fontos megismernünk milyen igényei vannak a szilvának, mi kell, ahhoz, hogy bőséggel teremjen a kertben.

A szilva ültetése, termesztése

szilva

Kép forrása: Pixabay.com

A szilva viszonylag igénytelen növény, számára kevésbé ideális körülmények mellett is termést hoz, azonban igazán bő és jó minőségű termésre, akkor számíthatunk, ha öntözésről és rendszeres trágyázásról is gondoskodunk.

A szilva helyéül napos, világos védett helyet keressünk, mivel viszonylag korán virágzik, ezért a kései fagyok károsíthatják virágait. Lényegében bármilyen talajba ültethetjük a futóhomokos és szikes talajok kivételével.

Ültetéskor érdemes például istállótrágyával biztosítani a megfelelő tápanyagmennyiséget és a későbbiekben is gondoskodni trágyázásról. A szilva gyökerei sekélyen futnak, ezért a tartós szárazság megviselheti, így fontos, hogy rendszeresen öntözzük.

Az elültetett csemeték a megfelelő gondozás mellett kb. 4-5 év után hoznak termést, eddig kell kialakítanunk a megfelelő koronaformát, később pedig arra kell törekedni a metszés során, hogy megakadályozzuk a korona elsűrűsödését. A szilva metszését, egy külön bejegyzésben részletesen ismertetjük.

A szilva bár igényeit tekintve egy jó tulajdonságú fa, sajnos betegségek és kártevők szép számmal károsíthatják. Betegségek közül a levélfoltosodás és a monília, míg kártevők közül a levéltetvek, takácsatkák, a szilvadarázs és a szilvamoly érdemel említést, így növényvédelmi teendőkkel is számolnunk kell, ha szilvát szeretnénk termeszteni.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Nemes szilva; Magro.hu – Híres szilvafajták és érési idejük; Bálint Gazda – Szilva – Ebből készül a legnépszerűbb lekvár

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert