bíborlevelű díszalma

A bíborlevelű díszalma (Malus x purpurea) bemutatása, gondozása

bíborlevelű díszalma

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Anneli Salo

A bíborlevelű díszalma (Malus x purpurea) kb. 10méteres maximális magasságot elérő díszfa mely jól mutat kertekben szoliterként, utca és parkfaként is.

Igazán dekoratív növény, tavasszal a nyíló virágzatával, valamint őszre kifejlődő apró almára emlékeztető vörös terméseivel egyaránt díszít. Kerekded, kissé hegyes levelei eleinte bordó színben játszanak, később színűk zöldre változik.

A bíborlevelű díszalma fényigényes növény, napos, vagy világos helyre ültessük, kevésbé kötött, mérsékelten savas, enyhén homokos talajba, bár egyéb talajtípusokban is megél.

Vízigénye átlagos, az idősebb növényeket elegendő a nyári, száraz időszakokban öntözni, a fiatalabbakat, gyakrabban öntözzük. Ha szükséges metszeni, a virágzás utánra időzítsük a metszés időpontját.

A díszalmát, sajnos szép számmal támadhatják meg betegségek és kártevők is. Betegségek közül a tűzelhalás, lisztharmat, levélfoltosság és a varasodás is okozhat gondot, míg kártevők közül főleg az atkák és a tetvek. Szaporítani télen lehet oltással, valamint szemzéssel a nyár végén.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Anneli Salo

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék