Hypericum inodorum

A bogyós orbáncfű (Hypericum × inodorum) bemutatása, gondozása

Hypericum inodorum

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

A bogyós orbáncfű, szagtalan orbáncfű (Hypericum × inodorum) kb. 1 méteres magasságot elérő, kissé terebélyesedő, szép formájú díszcserje, mely dús levélzetével, sárga virágaival, valamint piros termésével díszít.

Levélzetét kerekded, kissé hegyesedő, hosszúkás levelek alkotják. Feltűnő porzójú, kicsi sárga virágai nyáron nyílnak, míg élénkpiros termései, ősszel fejlődnek ki.

A nyár egy időszakában a virágos és a bogyók egyszerre díszítik a növényt. Alacsony termete és bokrosodó növekedése miatt talajtakaró növényként is megállja a helyét.

A bogyós orbáncfű napos, világos helyen, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. A talaj típusára nem igazán kényes, szinte bármilyen jó vízáteresztő talajba ültethető. Félárnyékos, árnyékos helyen is boldogul, de ilyen körülmények között kevesebb virágot hoz.

Átlagos vízigényű növény, mely jól tűri az átmeneti szárazságot. Kártevőkre és betegségekre nem kényes, bár időnként előfordul, hogy levélrozsda támadja meg.

Jó fagytűrő képességű növény, de hidegebb teleken visszafagyhat, hogy aztán tavasszal újra kihajtson. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények