billbergia

A bókoló billbergia (Billbergia nutans) bemutatása

billbergia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kate’s Photo Diary / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A bókoló billbergia Uruguay, Paraguay, Dél-Brazília és Észak-Argentina területén őshonos broméliaféle, mely látványos virágzata miatt otthonunk igazi dísze lehet.

Bókoló billbergia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Moriori

Az alapfaj levelei hosszúkásak, keskenyek, egészen fű szerűek, virágzatát pedig lila virágok és rózsaszín fellevelek alkotják.

A kereskedelemben egyéb billbergia fajokat és a Billbergia nutans, más virágszínű hibridjeit is forgalmazzák.

Virágai attól függően, hogy meleg vagy hideg helyen telelt a növény eltérő időben nyílnak.

Ha a telet meleg helyen tölti a billbergia, akkor már tél végén virágzik, míg ha hideg helyen teleltettük, akkor nyáron örvendeztet meg virágaival.

A bókoló billbergia (Billbergia nutans) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

billbergia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A billbergia számára a nem tűző napos, világos, kellemesen meleg, szobahőmérsékletű helyiség a leginkább megfelelő. A Billbergia nutans tolerálja, ha télen ennél kicsit hűvösebb van, a többi billbergia faj és hibrid állandó szobahőmérsékletet igényel. Nyáron tűző naptól védett helyen szabadban is tartható.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

billbergia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Daniel / Licence: CC BY-SA 2.0

A billbergia vízigényes növény, nyáron rendszeresen öntözzük. Ha hűvösebb helyen tartjuk télen, kevesebb vizet adjunk a növénynek. Nyáron kéthetente tápoldatozzuk, egyéb időszakokban nem kell tápoldatozni.

Nyáron meghálálja, ha a leveleit vízzel permetezve párásítunk, így biztosítva a növény számára a kellemesen párás környezetet.

Átültetés, szaporítás

billbergia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Scott M. Hofmann

Az átültetést szükség esetén, ha nagyon elhasználódott a növény földje, vagy kinőtte a cserepét tavasszal lehet elvégezni A típusú virágföldbe. A billbergia sarjakat hoz, a tősarjak leválasztásával és elültetésével lehet szaporítani.

Betegségek, kártevők

Betegségek és kártevők nem jellemzők erre a növényre.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Kate’s Photo Diary / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Daniel / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Moriori; Wikipédia / Szerző: Scott M. Hofmann

Felhasznált irodalom: Szobanövények – Halina Heitz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények